Plus4 vragen

Aanslag op Panorama is nieuw dieptepunt

Een granaat uit een antitankwapen beschadigde het gebouw op bedrijventerrein Amsterdam-Sloterdijk waar de redactie van weekblad Panorama zit. Wat is hier aan de hand?

Maarten van Dun en Paul Vugts
Een mede­werker van Pijper Media, uitgever van onder andere Panorama, bekijkt de schade die is ontstaan door de beschieting met een anti­tank­wapen Beeld ANP
Een mede­werker van Pijper Media, uitgever van onder andere Panorama, bekijkt de schade die is ontstaan door de beschieting met een anti­tank­wapenBeeld ANP

1. Moet deze granaataanslag worden beschouwd als een nieuw bewijs van de verharding van de misdaad, ook tegenover journalisten?
Dit is een nieuw dieptepunt in een tijd waarin misdaadjournalisten lang en zwaar moeten worden beveiligd en waarin op onwelgevallige publicaties andere dan bijvoorbeeld juridische stappen volgen. Dat is zorgwekkend.

Of de conclusie ook moet zijn dat het allemaal steeds erger wordt, valt te bezien. Dreiging tegen journalisten vertoont een golfbeweging: dan weer is het een tijd onrustig, dan weer valt het een tijd wel mee.

2. Is dit type geweld, met oorlogstuig, vaker voorgevallen in Nederland?
Met name in Amsterdam zijn vaker panden beschoten met een antitankwapen. De drukkerij van Het Parool en andere kranten is in 2006 ook met een zogenoemde RPG (rocket propelled grenade) onder vuur genomen. Hoewel een verwarde man de verantwoordelijkheid voor de aanslag 'namens de RaRa' opeiste, is die nooit opgelost.

In 2007 was de extra beveiligde 'bunker' van de rechtbank in Osdorp doelwit in de nacht voordat het afpersingsproces tegen Willem Holleeder daar was begonnen. De daders bleven onbekend.

In 2011 beschoot crimineel York M. uit de Diamantbuurt de reguliere rechtbank in Amsterdam-Zuid. Die aanslag volgde binnen een week ­nadat vrienden van York M. tot onverwacht forse celstraffen waren veroordeeld voor onder meer bankovervallen. Eén van hen was Richard Z., die nu wordt verdacht van de aanslag op het pand van Panorama.

Overigens was de schade steeds relatief gering. De schutters lijken niet te beseffen dat zo'n granaat pas explodeert als die van grote afstand is afgevuurd en op snelheid heeft kunnen komen. Dat amateurisme helpt.

3. Raketwerpers doen denken aan oorlogen of het extreme geweld dat we kennen uit narcostaten. Wat zegt dat over het kaliber criminelen waarmee we hier te maken hebben?
Hier en daar viel gisteren de term 'Mexicaanse toestanden'. We moeten ter relativering opmerken dat in een failed state als Mexico extreem geweld al jaren de norm is. Lijken bungelen aan viaducten, hoofden liggen in de berm. Dat is gelukkig heel wat anders dan het geweld dat we hier zien.

Enerzijds is het voor een normale burger geen sinecure een antitankwapen te bemachtigen. Aan de andere kant is het voor iemand met de juiste contacten in de onderwereld ook weer niet heel moeilijk om aan dit soort wapens te komen die vooral van de Balkan afkomstig zijn.

4. Wat zegt het dat Richard Z. (41) uit de Amsterdamse Diamantbuurt, nu 'president' van de Woerdense tak van motorclub Caloh Wagoh MC Main Triad gistermorgen vroeg is gearresteerd als verdachte van de aanslag op het pand van Panorama?
Die motorclub bestaat net ruim een jaar en is niet zo bekend als pakweg Satudarah, No Surrender of de Hells Angels, maar kwam onlangs wel in het nieuws. De twee belangrijkste verdachten van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels (op 7 juli 2017 in Breukelen) zijn gelieerd aan de motorclub.

Net als onder meer deze krant schreef Panorama kort geleden over die link. Ook schrijft het blad, zoals veel media, geregeld over Marokkaans-Nederlandse criminelen die met de liquidatie van Wessels in verband zijn gebracht. Het lijkt te vroeg om te concluderen welke publicatie het geweld heeft uitgelokt. De recherche doet daarnaar nog onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden