Aanslag op mausoleum ayatollah Khomeini

In het zuiden van de Teheran staken aanhangers van Mousavi zaterdag een gebouw van de supporters van Ahmadinejad in brand. Foto EPA Beeld
In het zuiden van de Teheran staken aanhangers van Mousavi zaterdag een gebouw van de supporters van Ahmadinejad in brand. Foto EPA

TEHERAN - De situatie in Iran blijft zeer gespannen. In het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini in Teheran werd zaterdag een zelfmoordaanslag gepleegd. Betogers van de oppositie gingen opnieuw de straat op, ondanks een verbod dat de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei vrijdag uitvaardigde.

Bij de aanslag op het mausoleum kwam volgens semi-officiële Iraanse media de dader om het leven; tussen twee en acht bezoekers raakten gewond. De tombe van ayatollah Ruhollah Khomeini heeft een hoge symbolische waarde in Iran: de grondlegger van de islamitische staat was in 1979 de drijvende kracht achter de volksopstand, waardoor het brute sjah-bewind ten val kwam, dat door de VS werd gesteund.

Volgens uiteenlopende berichten gingen zaterdag in Teheran enkele honderden tot drieduizend oppositieaanhangers de straat op, aanmerkelijk minder dan de honderdduizenden die de afgelopen dagen afkwamen op protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen op 12 juni. Volgens de officiële resultaten is de aartsconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad herkozen, maar de aanhangers van tegenkandidaat Mir Hossein Mousavi beschuldigen de autoriteiten van fraude en eisen dat de gang naar de stembus wordt herhaald.

In het zuiden van de Teheran staken aanhangers van Mousavi zaterdag een gebouw van de supporters van Ahmadinejad in brand. Dat meldde een ooggetuige. De politie vuurde in de lucht in een poging verdere botsingen te voorkomen. Ook zette de oproerpolitie traangas en waterkanonnen in om de betogers te verspreiden.

Khamenei, de machtigste man van het land, wil dat de protesten ophouden en ontkent dat er fraude is gepleegd. De Raad van Hoeders van de Revolutie, het orgaan dat de verkiezingsuitslag zou kunnen annuleren, heeft inmiddels wel een concessie gedaan aan de drie verslagen presidentskandidaten. De Raad liet weten bereid te zijn willekeurig tot 10 procent van de stembussen te laten hertellen. De drie verslagen presidentskandidaten werden zaterdag verwacht bij de Raad, om hun 646 klachten toe te lichten. Alleen de conservatief Mohsen Rezaie kwam opdagen. Mousavi en Mehdi Kourabi bleven weg.

Sinds de publicatie van de omstreden verkiezingsuitslag op 13 juni zijn bij protesten volgens Iraanse staatsmedia zeven of acht doden gevallen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldt mogelijk tien doden. Het werk van buitenlandse verslaggevers wordt gedwarsboomd: als zij hun kantoren verlaten en de straat op gaan om poolshoogste te nemen, riskeren zij te worden geslagen, opgepakt en het land uit te worden gezet.

De Basij-militie van Ahmadinejad-aanhangers slaat geregeld wild om zich heen, zo meldden ooggetuigen. Zaterdag was de militie weer op veel plaatsen in Teheran aanwezig.

Volgens de omstreden verkiezingsuitslag zou Ahmadinejad bijna 63 procent van de stemmen hebben gekregen; Mousavi, die vooral populair is bij jongeren en vrouwen in de steden, blijft steken op 34 procent. (ANP/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden