Aanslag op de bunker, proces Holleeder gaat door

AMSTERDAM - De eerste procesdag in de strafzaak tegen topcrimineel Willem Holleeder en zijn negen medeverdachten is vannacht om drie uur in stijl begonnen: met een knal.De extra beveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam is door een explosie beschadigd geraakt. 's Morgens zoeken agenten naar sporen. Maandag is hier het proces tegen Willem Holleeder begonnen. (Foto: GPD/Phil Nijhuis)

Met drie knallen, om precies te zijn, waarschijnlijk afkomstig van een raketwerper waarmee werd geschoten op de eerste verdieping van de zwaarbeveiligde bunker van de rechtbank in Osdorp.

De technische recherche is het pand in de uren na de aanslag behoedzaam binnengegaan voor sporenonderzoek. Ook buiten zochten de bekende mannen in witte pakken de straat af - met name de plaats van waaraf geschoten moet zijn. Ze verzamelden de hele ochtend mogelijk bewijsmateriaal, binnen een ruim afgezet gebied.

Aangezien de rechtszaal zelf niet was beschadigd, evenmin als de rest van de begane grond, kon het megaproces tegen de vermeende criminele organisatie toch beginnen. De bedoelde boodschap van justitie en rechtbank: de rechtsstaat zwicht niet voor dit soort terreur.

Uiteraard ging het verzamelen van sporen en bewijzen eerst voor, maar daarna begon de strafzaak volgens planning met de inleidende kwesties zoals bezwaarschriften, voorverweren en verzoeken van advocaten.

Een buurtbewoonster uit de flat tegenover de bunker, 'zat zondagnacht om drie uur rechtop in bed'. ''Het knalde vreselijk hard en overal gingen autoalarmen af. Bizar. Het leek wel oorlog. Wie heeft er zulke grote belangen bij dat dit proces niet kan doorgaan dat hij zoiets doet?''

De speculaties schoten, langs het roodwitte afzetlint, alle kanten uit. Zitten Stanley Hillis en Dino Soerel hierachter, de twee topstukken uit de vermeende criminele organisatie van Holleeder die nog op vrije voeten zijn? Waarom dan? Nu Holleeder zich in het proces wil vrijpleiten, is een aanslag toch wel het laatste waarmee hij zijn zaak zou dienen?

Die vaststelling werkte, volautomatisch, de volgende suggestie in de hand: zouden het dan de tegenstanders van Holleeder zijn die hebben geschoten? Of heeft iemand, of een groepering, zelf initiatief genomen om bijvoorbeeld getuigen af te schrikken?

Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers werpt elke suggestie van betrokkenheid van Holleeder bij de aanslag verre van zich. Hij benadrukte dat zijn cliënt er geen enkel belang bij heeft dat op de bunker wordt geschoten. Hij wil juist dat de strafzaak zo snel mogelijk begint. ''Ik heb mijn cliënt vanmorgen een paar keer gesproken. Hij is hier dood- en doodziek van. Er hing al een sfeer rond dit proces waar we niet blij mee waren, en hier zit natuurlijk niemand op te wachten.''

Holleeder hoorde vanmorgen in de zwaarbeveiligde EBI in Vught van de aanslag - én van de suggestie dat hij de intellectuele dader is - al wordt daar niet bijgemeld hoe hij de opdracht vanuit die EBI moet hebben gegeven.

Advocaat Kuijpers: ''Hij hoort nu al van mensen in de EBI dat men denkt dat hij er achter zit. Dat is toch he-le-maal de limit. Hij heeft geen idee wie hiervoor verantwoordelijk is.''

Holleeders speciale transport van Vught naar de bunker werd vanmorgen uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Aan het eind van de ochtend zou hij naar verwachting per helikopter naar Amsterdam worden gevlogen.

Hoofdcommissaris Bernard Welten politie kwam zondagnacht, in het gezelschap van commissaris Cor Gorissen, naar de 'plaats delict'. Hij wilde geen commentaar geven. ''Eerst maar eens afwachten wat het onderzoek oplevert.''

Het was vanmorgen nog onduidelijk of de vele beveiligingscamera's rond de zwaarbeveiligde rechtszaal de schutters duidelijk hebben geregistreerd.

Over kwesties rond beveiliging wil de politie niets zeggen. Vannacht was niemand in de Osdorpse justitiebunker aanwezig toen werd geschoten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden