Aanslag, moord en acties

De van oorsprong Tibetaanse Duitse Padma-Dolma Fielitz wordt na een actie voor een vrij Tibet afgevoerd. Foto EPA Beeld
De van oorsprong Tibetaanse Duitse Padma-Dolma Fielitz wordt na een actie voor een vrij Tibet afgevoerd. Foto EPA

PEKING - China's eerste Olympisch weekend is buiten het sportterrein verre van soepel verlopen. Een aanslag, een moord en dagelijkse protestacties van buitenlanders in Peking vergroten de nervositeit van de autoriteiten.

'De deuren van Peking staan voor je open,' flitst om de paar minuten voorbij op de tv-schermen in de Olympische bussen. De deuren van het Plein van de Hemelse Vrede waren gisteren echter gesloten. Het was de tweede keer in drie dagen dat het hart van de stad werd leeg geveegd. De autoriteiten zijn doodsbang dat hier iets misgaat.

Sinds woensdag, twee dagen voor de Spelen begonnen, is het buitenlandse demonstranten gelukt om elke dag van zich te laten horen. De meeste protesten zijn gericht tegen China's optreden in Tibet, maar ook het ontbreken van godsdienstvrijheid en de abortuspraktijken in het land zijn onderwerp van acties.

De Chinese autoriteiten treden tot nu toe kalm op tegen de actievoerders. Die worden met zachte hand meegenomen. Een aantal is daarna wel het land uitgezet.

Chinezen hebben geen begrip voor de protesten. Vijf buitenlanders die zaterdag op het Plein van de Hemelse Vrede om vrijheid voor Tibet schreeuwden, waren binnen enkele minuten omsingeld door Chinezen, die er hard tegenin begonnen te roepen. De buitenlanders werden na vijf minuten meegenomen door politie in burger.

Het is de vraag hoe lang de autoriteiten zich nog rustig houden. Het geduld wordt danig op de proef gesteld. De moord op een Amerikaanse toerist, zaterdagmiddag, maakt het niet gemakkelijker. De man, schoonvader van de Amerikaanse volleybalcoach, werd doodgestoken door een 47-jarige Chinees. De echtgenote van de Amerikaan raakte levensgevaarlijk gewond, net als de gids van het echtpaar.

De steekpartij vond plaats op de dertiende-eeuwse Drumtoren, een toeristische trekpleister in Peking. De toren was gisteren gesloten. Buurtbewoners is door de politie opgedragen niet over de moord te praten met journalisten.

Gisterochtend vroeg werd in het noordwesten van China een aanslag gepleegd op een politiepost bij een markt. Een bewaker kwam om het leven en twee agenten raakten gewond. Acht van de plegers kwamen ook om: drie werden neergeschoten door de politie, de andere vijf bliezen zichzelf op.

De aanslag is de tweede in een week in de provincie Xinjiang. Vorige week maandag kwamen zestien agenten om bij de bloedigste aanslag in jaren. De regio wordt bewoond door acht miljoen Oeigoeren, moslims, die zich onderdrukt voelen door Peking. Een kleine groep strijdt met geweld voor onafhankelijkheid.

Een woordvoerder van het Olympisch organisatiecomité zei dat China meer veiligheidstroepen stuurt naar de provincie, vierduizend kilometer van Peking. China heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor een terreurdreiging uit Xinjiang. De afgelopen twee weken dreigden moslimseparatisten uit de regio via een videoboodschap twee maal met aanslagen tijdens de Spelen. (REMKO TANIS)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden