Update

Aanslag met auto op De Telegraaf

In Amsterdam is dinsdagochtend om 4.00 uur een auto met flinke snelheid het gebouw van De Telegraaf aan de Basisweg binnengereden. Daarna vloog de witte Volkswagen Caddy in brand. Niemand raakte gewond, maar het gebouw raakte flink beschadigd.

Paul Vugts en Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

De vlammen kwamen tot zeker veertien meter hoog, zegt een politiewoordvoerder. De brandweer had het vuur snel geblust, wel zijn veel ruiten gesneuveld.

Op bewakingsbeelden is te zien dat de bestuurder de Caddy uitstapt, waarna de auto in brand vliegt. Daarna is hij vermoedelijk in een donkerkleurige Audi gevlucht. Volgens de politie is het waarschijnlijk dat er meerdere daders bij de actie betrokken waren.

Schokkend
De hoofdredactie van de Telegraaf noemt de gebeurtenis schokkend. "Alles wijst op een aanslag. Wij laten ons niet intimideren", aldus hoofdredacteur Paul Jansen. Volgens hem zijn er in het verleden al eens eerder bedreigingen aan het adres van De Telegraaf geweest.

Minister-president Mark Rutte reageerde geschokt. 'De aanslag is een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie.' Rutte stelt dat er nog veel onduidelijk is, maar spreekt net als de politie al wel van een gerichte actie. Hij verzekert dat de politie er alles aan doet om de dader of daders te pakken. 'We zijn alert en waakzaam.'

Aan't werk
Jansen zegt tegen de NOS dat de Telegraaf-redactie alweer aan het werk is, maar dat hij zich zorgen maakt over de dreiging die uitgaat van dit soort acties. "Het is geen geheim dat wij op tenen zijn gaan staan (in de onderwereld, red.) en niet overal vrienden hebben gemaakt. Vorige week was het gebouw van Panorama aan de beurt en nu wij, ik denk wel dat de vrije pers onder druk komt te staan en ik vind dat een vrij zorgelijke ontwikkeling."

Geen gewonden
Ook plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland spreekt van een aanslag. Hij zegt nog geen idee te hebben wie er achter zit. Er zijn geen gewonden gevallen. "In principe is niemand op de redactie op dit tijdstip", zegt Hoogland. "Waarschijnlijk was alleen een beveiliger aanwezig."

De politie was meteen van opzet overtuigd: de bestuurder heeft de bestelwagen met zorg tussen de obstakels zoals plantenbakken door moeten manoeuvreren en vervolgens vol gas gegeven.

De aanslag volgt op de beschieting met een raketwerper, donderdagavond, van het gebouw waarin de redactie van weekblad Panorama zetelt. Vrijdag is daarvoor de 41-jarige Amsterdamse crimineel Richard Z. gearresteerd, 'president' van de Woerdense afdeling van de motorclub Caloh Wagoh MC.

Zowel in De Telegraaf als in Panorama stonden recent artikelen over de Marokkaans-Nederlandse onderwereld, maar of de aanslagen daarop een reactie zijn staat nog niet vast.

Lees ook: Van Aartsen: 'Aanslag als deze is zeer ernstig'

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden