Aanpak zwakke scholen Amsterdam faalt

De kwaliteitsaanpak van de basisscholen in Amsterdam heeft een negatief effect op de onderwijsprestaties van leerlingen: de Cito-scores op zwakke scholen zijn 1,7 punt gedaald.

Roelf Jan Duin
null Beeld anp
Beeld anp

Dit is de pijnlijke conclusie van het Centraal Planbureau (CPB).

De kwaliteitsaanpak werd in 2008 met veel tamtam geïntroduceerd door de toenmalige wethouder Lodewijk Asscher. Hij wilde het aantal zwakke basisscholen in Amsterdam terugbrengen door onder meer toe te zien op de kwaliteit van leraren en de introductie van nieuw lesmateriaal. Asscher maakte jaarlijks 3,5 miljoen euro vrij voor zijn ambitieuze project. In ruil voor het extra geld moesten scholen voldoen aan de strenge eisen die de gemeente stelde.

Onderzoek laat nu zien dat de aanpak een averechts effect heeft gehad. 'We concluderen dat de invoering van het beleid in elk geval substantiële kosten met zich heeft meegebracht in termen van lagere Cito-scores,' luidt de conclusie van het CPB. Het falen van de aanpak komt onder meer doordat de bemoeienis van de gemeente tot weerstand heeft geleid bij leraren.

De woordvoerder van wethouder Hilhorst nuanceert het rapport: het CPB heeft gekeken naar alle 44 zwakke scholen, terwijl er maar 27 hebben meegedaan met de aanpak. Inmiddels zijn er nog vier zwakke scholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden