'Aanpak werkdruk, agressie en geweld in ziekenhuis verdient meer aandacht'

Veel Nederlandse ziekenhuizen laten steken vallen als het gaat om de aanpak van werkdruk, agressie en geweld. Ook worden regels op het gebied van veilig omgaan met naalden onvoldoende nageleefd, meldt de Inspectie SZW dinsdag.

'Te hoge werkdruk, blootstaan aan agressief gedrag en te lange arbeidstijden vormen een risico voor de gezondheid van medewerkers in ziekenhuizen.'Beeld anp

De SZW (voorheen Arbeidsinspectie) onderzocht eind vorig jaar 48 ziekenhuizen. Bij het gros daarvan (44) werden overtredingen vastgesteld. Zo werden bij meer dan de helft van de ziekenhuizen de regels voor werkdruk aan de laars gelapt. Ook was 79 procent van de geïnspecteerde ziekenhuizen in overtreding op het vlak van de aanpak van agressie en geweld.

'Te hoge werkdruk, blootstaan aan agressief gedrag en te lange arbeidstijden vormen een risico voor de gezondheid van medewerkers in ziekenhuizen', aldus de SZW. Ook wordt er nog onvoldoende gewerkt met veilige naaldsystemen, die moeten voorkomen dat medewerkers zich prikken aan besmette naalden.

Ook bij AZC's
De SZW onderzocht ziekenhuizen waar eerder al overtredingen waren vastgesteld, en dus lang niet alle ziekenhuizen van het land. De resultaten zijn daardoor volgens de inspectie niet representatief voor de hele sector.

De toezichthouder deed ook onderzoek naar asielzoekerscentra en opvanghuizen. Bij zes van de elf asielzoekerslocaties constateerde de SZW structurele tekortkomingen. Ook bij de helft van de 35 onderzochte opvanghuizen werden veel tekortkomingen vastgesteld. Volgens de inspectie wordt er vaak te weinig gedaan aan het omgaan met asielzoekers met psychische problemen en verslavingsproblemen én de effecten daarvan op medewerkers. Ook worden nieuwe medewerkers onvoldoende getraind in het omgaan met agressie en geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden