'Aanpak wegjagen dieren Amsterdam werkt averechts'

De aanpak van Amsterdam om dieren weg te jagen op bepaalde plekken, zoals konijnen rond de sporen en ganzen bij Schiphol, werkt averechts, zegt Dierenbescherming Amsterdam.

Carmen Dorlo
null Beeld anp
Beeld anp

Prorail spuit sinds een jaar de holletjes van konijnen rond sporen dicht, om ze vervolgens te vangen en doden om de verzakking van de grond onder en rondom de sporen tegen te gaan. Bij luchthaven Schiphol worden elk jaar duizenden ganzen gevangen en vergast, omdat ze een risico vormen voor opstijgende en landende vliegtuigen en bij de Amsterdamse Waterleidingduinen worden damherten afgeschoten. Volgens Dierenbescherming Amsterdam werken al deze methodes averechts.

'Door deze bestrijdingsmethodes sterven niet alleen de oude dieren in een populatie, maar ook jonge. Dit voelt onnatuurlijk voor de beesten en als reactie gaan ze als een gek paren om de groep weer op orde te krijgen,' aldus Eva van Joost, woordvoerder van de Dierenbescherming Amsterdam.

Door het paren is de Amsterdamse aanpak pure symptoombestrijding, vindt Van Joost. 'Het is een aanpak met snel resultaat, maar het duurt maar even. Uiteindelijk zullen er meer dieren zijn dan voor de bestrijding.'

De omgeving onaantrekkelijk maken is een effectieve aanpak, zegt de Dierenbescherming al jaren. 'Zorg ervoor dat de omgeving waar de dieren mogen komen wél aantrekkelijk is, en maak het verboden gebied onaantrekkelijk door te werken met verhoging of verlaging van de waterstand, antikonijnenmatten of het spannen van draden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden