Aanpak vies stadsverkeer noodzaak

null Beeld

Het stadsbestuur moet overwegen rigoureuze maatregelen te nemen om het verkeer op een aantal drukke wegen terug te dringen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Anders zal Amsterdam in 2015 niet voldoen aan de Europese normen en kan Brussel de stad dwingen bouwprojecten stil te leggen.

Dit stelt de Amsterdamse rekenkamer in een vandaag verschenen rapport over het luchtkwaliteitsbeleid van het stadsbestuur. Het zou betekenen dat het autoverkeer op plekken als de Jan van Galenstraat, de Amstelveenseweg en de Prins Hendrikkade drastisch wordt beperkt.

Wethouder Eric Wiebes voelt hier niets voor. Hij meent dat de maatregel slecht is toe te passen als die alleen voor enkele drukke straten geldt. Als zwaar vervuilend verkeer echter in grote delen van de stad niet zou worden toegelaten, zijn de maatschappelijke en economische consequenties daarvan voor hem niet acceptabel.

De rekenkamer stelt verder dat de gezondheid van Amsterdammers onderbelicht blijft bij de aanpak van luchtvervuiling. Het beleid is gericht op het verminderen van de uitstoot van stikstof en fijnstof en heeft weinig oog voor andere schadelijke stoffen, zoals roet en ultrafijnstof. Ook het aantal mensen dat bloot staat aan luchtvervuiling, speelt nauwelijks een rol.

Volgens de rekenkamer zijn de gemeenteraad en bewoners de laatste jaren bovendien slecht geïnformeerd over de uitvoering van het beleid. Het rapport slaat deels op oud beleid. Vorige maand presenteerde Wiebes nieuwe plannen, die volgens hem met twee derde van het oorspronkelijke budget 1,5 keer zoveel effect hebben. In plaats van het bestrijden van vervuiling door personenvervoer focust de wethouder op schoner goederenvervoer en ander zakelijk verkeer. (Bas Soetenhorst)

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden