'Aanpak pooiers in Amsterdam veel te slap'

De overheid is er mede debet aan dat Hongaarse vrouwenhandelaren prostituees in Amsterdam met grof geweld blijven uitbuiten. Justitie en rechters bagatelliseren dergelijke gedwongen prostitutie nog steeds.

null Beeld anp
Beeld anp

Die felle kritiek uitte de Amsterdamse officier van justitie Jolanda de Boer - dé specialist op dit vlak - gisteren in haar requisitoir, waarin ze tegen twee Hongaarse vrouwenhandelaren twaalf en zes jaar celstraf eiste.

Na een milde strafeis had het gerechtshof de huidige hoofdverdachte in een zaak uit 2008 slechts 21 maanden cel opgelegd, hoewel was bewezen dat hij toen vijf jonge vrouwen 'op brute, niets ontziende wijze' in zijn greep had gehouden, ook 'met ernstig geweld en bedreiging daarmee'.

Doelen niet gehaald
Via zijn schoonvader wist de man 'heel kort na zijn aanhouding zonder enige moeite' slachtoffers weer 'te onderwerpen aan hun gezag'. Nu ging het om zeker acht vrouwen. 'Het is wrang te moeten constateren dat de drie belangrijkste doelen van strafoplegging op geen enkele wijze lijken te zijn gehaald,' zei De Boer gisteren in de rechtbank.

'Het leed van de slachtoffers werd niet beëindigd; de detentie van de hoofdverdachte weerhield zijn schoonvader er niet van wederom slachtoffers te maken; en getuige het grote aantal onderzoeken tegen Hongaarse pooiers zijn anderen er ook bepaald niet van weerhouden slachtoffers te maken.'

Voor de aanklaagster is dat somber stemmende vervolg op de eerdere zaak 'onmogelijk los te zien van de zeer milde eis en de straf die uiteindelijk is opgelegd'.Lees vandaag (16-1) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden