Update

'Aanpak overgewicht mislukt'

In de Tweede Kamer tekende zich maandag geen meerderheid af voor een verbod op snoepreclame die is gericht op kinderen. Foto ANP Beeld
In de Tweede Kamer tekende zich maandag geen meerderheid af voor een verbod op snoepreclame die is gericht op kinderen. Foto ANP

DEN HAAG - Het kabinet faalt om overgewicht aan te pakken. Het analyseert de problemen maar weigert echt hard in te grijpen. Dat verwijt maken de PvdA, SP, GroenLinks, VVD, de Nederlandse Hartstichting, Consumentenbond en Paul Rosenmöller van het Convenant Overgewicht.

Zo komt er geen verbod op snoepreclame gericht op kinderen onder de twaalf. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) voelt weinig voor het voorstel van de PvdA en SP, liet hij gisteren in een debat met de Tweede Kamer weten.

Klink wil geen regels stellen en vindt dat de industrie zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens de Nederlandse Hartstichting is de afgelopen jaren al bewezen dat zelfregulering niet werkt. ''Reclames voor snoep zijn er nog steeds terwijl we al tijden weten dat snoep niet gezond is,'' aldus Ineke van Dis.

Ook komt er geen subsidie op gezonde voeding, zoals GroenLinks opperde, waardoor gezond eten voor de minima betaalbaarder wordt. Subsidies kosten geld en zouden volgens de minister alleen tot moeilijke discussies leiden over welk product gezond is en welke niet. Daarbij voorziet hij juridische problemen.

Overgewicht kost de samenleving 1,2 miljard euro per jaar. Veertig procent van de volwassenen heeft overgewicht, waarvan tien procent ernstig. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en bewegingsproblemen. Mensen die te zwaar zijn, leven doorgaans korter dan mensen met een gezond gewicht.

Rosenmöller vindt dat alle kinderen dicht bij huis veilig moeten kunnen buiten spelen. Ook de oppositiepartijen wil dat sporten en bewegen en gezond eten verder worden gestimuleerd. De VVD wil weten wat het minimum aantal uren sport op scholen is. GroenLinks eist dat er in 2015 geen middelbare school meer is waar nog ongezonde snacks in de kantine worden verkocht. Ook de PvdA vindt dat het streven van het kabinet ambitieuzer mag. Formeel moet een kwart van de middelbare scholen van de regering in 2010 een gezonde kantine hebben.

Het kabinet gelooft dat obesitas vooral binnen de gemeenten moet wordt aangepakt. Wel moet er een landelijk, overkoepelend orgaan zijn dat gemeenten informatie geeft over welke methode werkt. De regeringspartijen CDA, PvdA en CU verwachten dat het kabinet nog heldere doelen stelt. Klink zegt dat volgend jaar in het najaar te zullen doen. (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden