Update

Aanpak koopzondag uitgesteld

De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen dat Van der Hoeven uitleg geeft over de aankondiging dat ze de beperking van de koopzondagen een jaar uitstelt. Foto ANP Beeld
De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen dat Van der Hoeven uitleg geeft over de aankondiging dat ze de beperking van de koopzondagen een jaar uitstelt. Foto ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk met minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in debat over haar besluit om het aantal koopzondagen niet in 2010 maar in 2011 aan te pakken.

SP en VVD zijn verbaasd over het nieuwe uitstel. ''Dit is het zoveelste bewijs dat dit kabinet niet regeert maar vooruitschuift,'' vindt Ton Elias (VVD).

Ook de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn ontstemd over de aankondiging van minister Van der Hoeven dat ze de beperking van de koopzondagen een jaar uitstelt.

Van der Hoeven heeft op eigen houtje gehandeld, stellen zij, terwijl de maatregel in het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie is vastgelegd.

Het gaat om een afspraak van drie partijen, zo stelde fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie. ''Dit kan minister Van der Hoeven niet zomaar in haar eentje beslissen, even een decreet uitvaardigen vanuit China dat het anders gaat. Zo doen we dat niet.''

Ook volgens CDA-Kamerlid Elly Blanksma heeft Van der Hoeven wel wat uit te leggen. ''We hebben eerder heel veel vragen gesteld, en nog zonder dat we naar de antwoorden hebben kunnen kijken of zonder een fatsoenlijk debat, ligt er een besluit.'' Het CDA ziet vooralsnog geen aanleiding waarom de aanpassingen aan de winkeltijdenwet uitgesteld zouden moeten worden.

Volgens Slob wijst ook het onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) uit dat de 'angstverhalen' over groot banenverlies door minder koopzondagen ongegrond zijn.

Elias vindt het de hoogste tijd dat er nu eens een principieel debat wordt gevoerd. ''Driekwart van de Nederlanders wil op zondag winkelen. De winkelier moet zelf kunnen bepalen of hij opengaat of niet. In Spakenburg zal op zondagochtend geen enkele kledingzaak open zijn, maar ergens anders wel. Laat mensen zelf kiezen of ze naar de kerk, het strand of sportveld gaan of dat ze willen winkelen.''

De SP vindt dat Van der Hoeven verkeerde argumenten gebruikt. ''Ik zie echt niet in dat je een crisis bestrijdt door mensen meer gelegenheid te geven hun geld uit te geven. Een euro kan echt maar een keer worden uitgeven,'' stelt Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Besturen van de grote steden voelen niets voor beperking van de koopzondag, zij willen juist uitbreiding.

Wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) van Amsterdam baarde vorige week opzien met het voornemen elke winkelier in de stad de vrijheid te geven om op zondag de deuren te openen en niet alleen de zaken in de toeristische gebieden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden