Aanpak jonge werklozen veel te mager

Een 'harde kern' van zo'n tienduizend jongeren heeft complexe problemen en is daardoor zeer moeilijk aan een baan te helpen. Foto GPD/Cees Zorn Beeld
Een 'harde kern' van zo'n tienduizend jongeren heeft complexe problemen en is daardoor zeer moeilijk aan een baan te helpen. Foto GPD/Cees Zorn

DEN HAAG - De aanpak om jeugdige werklozen aan een baan te helpen of naar school terug te laten keren, schiet tekort. Jongeren hebben soms maandenlang geen zinvolle dagbesteding omdat ze uit het zicht van hulpverlenende instanties zijn geraakt.

Dit constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport Aanpak harde kern jeugdwerklozen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), uitkeringsinstantie UWV, de gemeenten en zorg- en onderwijsorganisaties moeten beter samenwerken om werkloze jongeren bij te staan, stelt de rekenkamer.

Het gaat dan om een 'harde kern' van zo'n tienduizend jongeren met 'complexe problemen'. Zij zijn moeilijk aan het werk of naar school te krijgen vanwege psychische problemen, gedragsstoornissen, schulden en problemen thuis. De aanpak van de instanties is nu vooral gericht op jongeren met weinig belemmeringen, aldus de rekenkamer.

De werkloosheid onder jongeren tussen vijftien en 22 jaar is tussen 2003 en 2007 spectaculair gedaald, van 56.000 naar 18.000. Om de overgebleven groep te helpen, pleit de rekenkamer voor één begeleider die de regie voert.

De betrokken instanties moeten de jongeren verder actief benaderen om te voorkomen dat ze maandenlang geen werk of scholing krijgen.

De ministers voor Jeugd en Gezin, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs zijn niet van plan meer te investeren in de samenwerking tussen gemeenten, CWI en zorginstanties, zoals de rekenkamer adviseert. Ook zien de ministers niets in de aanbeveling om na te gaan of er voldoende ondersteuning is voor jongeren met complexe problemen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden