Aanpak hypotheekrenteaftrek raakt modale inkomens nauwelijks

Economen stellen dat de gemiddelde Nederlander beter af is zonder hypotheekrenteaftrek, omdat de belasting op arbeid dan verlaagd kan worden. Foto ANP

DEN HAAG - Geleidelijke aanpak van de hypotheekrenteaftrek raakt lagere inkomensgroepen en modale inkomens (32.500 euro per jaar) nauwelijks. Politieke partijen die de hypotheekrenteaftrek willen afschaffen, doen dat zo geleidelijk en onder zoveel voorwaarden dat de maandelijkse hypotheeklasten bij lagere en middeninkomens de komende tien jaar niet of beperkt zouden stijgen.

Dat blijkt uit berekeningen met behulp van een rekenmodel van de Hypotheekshop en een rondgang langs economen. De meeste partijen beperken de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs tot een belastingtarief van dertig procent, waardoor vooral de hogere inkomens worden getroffen of beperken de aftrek tot een huizenprijs van 350.000 euro, te duur voor de modale inkomensgroepen.

Daarnaast zijn er partijen (D66 en ChristenUnie) die in hun plannen uitgaan van verplichte aflossing. Bij de meeste hypotheekvormen voor woningen onder de 350.000 euro is gedeeltelijke aflossing al verplicht, waardoor plannen om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken minder hard doorwerken dan bij een aflossingsvrije hypotheek.

Economen stellen zelfs dat de gemiddelde Nederlander beter af is zonder hypotheekrenteaftrek, omdat de belasting op arbeid dan verlaagd kan worden. Dit jaagt weer de werkgelegenheid aan, waardoor belastingen nog eens kunnen worden verlaagd. Ook de daling van de huizenprijs door aanpak van de hypotheekrenteaftrek wordt overschat, aldus Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft en directeur van woningmarktonderzoeksinstituut OTB Delft. Geleidelijke afschaffing van de renteaftrek in Groot-Brittannië laat zien dat de huizenprijs nauwelijks daalt. In Zweden ging het fout, omdat het land de aftrek in twee jaar tijd volledig schrapte. In Nederland is er geen partij die dat van plan is. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden