Aanpak 'drukte' ter discussie in verkiezingsstrijd PvdA

Binnen de PvdA wordt gemord over de manier waarop de partij sinds 2014 oppositie voert. Uitdagers van partijleider Marjolein Moorman willen meer aandacht voor problemen buiten het centrum.

Marjolein Moorman.Beeld Charlotte Odijk

Drie PvdA'ers zijn intern in een strijd verwikkeld om het lijsttrekkersschap voor de verkiezingen van 2018. Huidig fractievoorzitter in de gemeenteraad Marjolein Moorman is uitgedaagd door stadsdeelbestuurders Jeroen van Berkel (West) en Roeland Rengelink (Centrum).

En tijdens het enige lijsttrekkersdebat maandagavond klonk voor het eerst voorzichtige kritiek over de eerste drie oppositiejaren van de PvdA onder het leiderschap van Moorman.

"Drie jaar PvdA-oppositie was prachtig, maar onze geweldige debatten en moties hebben de Amsterdammers buiten de partij niet gezien," aldus lijsttrekkerkandidaat Jeroen van Berkel.

Drukte in de stad
Roeland Rengelink, lang actief in het binnenstadbestuur, hekelt hoe Marjolein Moorman een karikatuur heeft gemaakt van de discussie over drukte in de stad. Zo zei Moorman dat de buurt rond de Haarlemmerstraat is verloederd en dat toeristen en drugsdealers in de plaats zijn gekomen van bewoners.

Rengelink vindt dat overdreven en vraag zich af waarom zijn partij zich niet meer zorgen maakt om zaken als de armoede. "De excessen zijn naar, maar drukte is niet ons grootste probleem. Waarom doen we daar zo moeilijk over als een kwart van de kinderen in armoede opgroeit? De rest van de stad beschouwt de drukte als een grachtengordelprobleem!"

Onder leiderschap van Moorman groeide de PvdA, in 2014 veroordeeld tot de oppositie na 68 jaar op het pluche, uit tot een geoliede kritiekmachine die weinig positiefs over had voor het succes dat de stad de laatste jaren is overvallen.

Ook ging het met SP-achtige tactieken, zoals meldpunten voor misstanden en enquêtes, op zoek naar problemen in de stad. Kritiek was er in die jaren nooit te horen over de gekozen thema's zoals wonen en drukte in de stad.

Maar nu de lijsttrekkersstrijd is losgebarsten krijgt Moorman toch weerwoord. Volgens Van Berkel is de raadsfractie het belang van mensen in de buurt uit het oog verloren. "Het gaat heel slecht met de PvdA. Als de huidige trend zich doorzet halen we volgend jaar vier zetels. Daarom moet het radicaal anders."

Van Berkel wees op een project waarbij buurtbewoners de inrichting van een fietstunneltje mochten bepalen. "Zesduizend mensen hebben hierbij gestemd terwijl PvdA-moties door 23 mensen in de Stopera worden aangenomen. Die mensen van het tunneltje weten dat wij er voor ze zijn."

Airbnb
Ook de meldplicht voor Airbnb-verhuur waarvoor Moorman zich lang hard heeft gemaakt, werd door Van Berkel afgedaan als een bureaucratisch monster waar hij tegen was.

Volgens Moorman is de drukte in de stad misschien niet het grootste probleem, maar wel iets waar veel Amsterdammers zich momenteel druk om maken. "Besturen is bijsturen. Als je het verkeerd ziet gaan moet je het lef hebben om in te grijpen."

Prominenten als Job Cohen en Lodewijk Asscher steunen Moorman. De 4500 PvdA-leden in de stad kunnen tot 28 juni hun stem uitbrengen op een van de kandidaten.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018. Niets meer missen? Volg Amsterdam Kiest van Het Parool op Facebook

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden