Plus

Aannemer Bert Verwelius (1953-2018) had Ajaxrode passies

Hij zal voor de buitenwereld altijd de man van 'dat gebouw' op de Dam blijven. Vastgoedmiljonair Bert Verwelius kwam donderdag om bij een vliegongeluk.

Bert Verwelius in 2011 in de Amsterdam Arena, na het ondertekenen van de sponsorovereenkomst met Ajax.Beeld Gerard van Hees

"Ik doe al dertig jaar deals met Bert," zegt de Amsterdamse horecamagnaat Won Yip, "ik heb mijn grootste deals met Bert gedaan. Dat was altijd een kwestie van een handdruk. Daarvóór was het dan even duwen en trekken, want Bert had zo'n sterk eigen willetje - in de positieve zin. Wat hij wilde, gebeurde. Maar als je hem de hand had geschud, dan stond het."

"Hij had geen directeuren, geen commissarissen. Aan mail had hij een hekel, hij wilde persoonlijk contact. Hij was het bedrijf, de laatste jaren steeds meer met zijn zoon Gerrit, die hem moest opvolgen."

Verwelius bouwde de aannemerij, projectontwikkelaar en vastgoedbelegger die zijn vader in 1955 in Huizen oprichtte uit tot een van de grotere vastgoedbedrijven van ons land, goed voor in het oog springende kantoorgebouwen en complete woonwijken in onder meer Haarlemmermeer.

Meest in het oog springend - elk jaar weer bij de 4 meiherdenking op de Dam - is het gebouw tussen de Bijenkorf en Krasnapolsky dat Verwelius in 1991 bouwde en jarenlang als hoofdkantoor gebruikte. Daar leerde hij ook Yip kennen, die in de plint van het gebouw café Majestic ging uitbaten.

Honderd procent clubliefde
Verwelius was verwoed Ajaxfan; zijn bedrijf was sinds 1999 op en af sponsor van de voetbalclub; hij heeft er een skybox en voerde regelmatig bouwprojecten uit voor de club.

"Dit is honderd procent clubliefde," zei hij in 2011 bij de ondertekening van een nieuw contract. "We zullen er geen huis meer door bouwen."

Hij voerde de clubliefde door tot in zijn andere passie: vliegen. Op Schiphol-Oost staat de PH-AJX, een zakenjet waarmee 16 mensen de wereld over kunnen vliegen en die voor 54 miljoen euro in de catalogus staat. Eerder bezat hij de PH-JAX en PH-LSV - 'Lambert Stefanus Verwelius'. Alle toestellen hebben het Ajaxrood en nummer '14' op de staart gemeen.

In juni kocht hij in de VS een nieuw vliegtuig: een Beechcraft Baron met registratie PH-CJX. Of de 'C' voor Cruijff staat, is speculatief.

Vliegangst
Zijn vlieghobby had een bijzondere reden: vliegangst. "Maar hij vond dat het toch niet zo kon zijn dat hij ergens bang voor was," zegt Yip. "Dus pakte hij een jaar of twintig geleden die beperking op zijn manier aan en is hij zijn brevet gaan halen. Daar heb ik groot respect voor."

Het was die nieuwste aanwinst, de tweemotorige, vijfpersoons Baron G58, die Verwelius gisteren fataal werd. Het is volgens kenners een ­opvallend vliegtuig om als hobbyvlieger aan de vloot toe te voegen. Het type is ruim veertig jaar oud, niet echt courant meer en lastig te vliegen.

Het lijkt erop dat Verwelius gistermiddag bij luchthaven Münster-Osnabruck aan het lessen was voor het type. Bij de eerste landingspoging ging het mis. Mogelijk bij een gefingeerde doorstartpoging op één motor sloeg het toestel over de kop en belandde met de ingedrukte cockpit naast de landingsbaan. Daarbij kwam ook de 59-jarige Duitse instructeur om het leven.

Naast hobbyvlieger was Verwelius amateur­fotograaf die zijn eigen boeken uitgaf, onder meer over de Russische actiegroep Pussy Riot.

Ook dat pakte hij voortvarend aan. Hij bouwde zijn eigen fotostudio en liet zich voorlichten door 'de groten der aarde'. In 2016 zette hij een eigen modellenbureau op in Oekraïne omdat hij de regie over het vinden van onderwerpen voor een boek met vrouwelijk naakt strak in eigen hand wilde houden.

Onverteerbaar
Cor van Zadelhoff, peetvader van het Nederlands vastgoed noemt het plotse overlijden van Verwelius 'onverteerbaar'. "Bert Verwelius was een buitengewoon inspirerende ondernemer die het familiebedrijf dat zijn vader heeft opgezet, verder heeft uitgebouwd."

"Hij wist met zijn activitieten altijd te veraassen. Ik heb vaakmet zijn vader samengewerkt, we waren dan ook generatiegenoten. Het is een troost dat hij de zaak goed jkan oevrdoen aan zijn zoon."

Dam 3, het meest in het oog springende gebouw dat Verwelius achterlaat, wordt momenteel verbouwd tot wooncomplex met 14 kapitale appartementen die van 1,1 tot 25 miljoen euro kosten voor het penthouse met zwembad op het dak.

In ­januari wordt het officieel geopend. "Het is heel triest dat dat zonder Bert zal moeten gebeuren," zegt Yip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden