Aannemen steunplan duurt Obama veel te lang

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama vindt het ''onverantwoord'' en ''onvergeeflijk'' dat de Amerikaanse Senaat treuzelt met het goedkeuren van een omvangrijk stimuleringsplan voor de economie. Dat zei Obama vrijdag, na de bekendmaking van het zwaarste banenverlies in de Verenigde Staten in 34 jaar.

''Het is onvergeeflijk en onverantwoord om vast te zitten in afleiding en vertraging, terwijl miljoenen Amerikanen zonder werk komen te zitten'', aldus de president. Vrijdag werd bekend dat in januari 598.000 banen verloren gingen in de VS, de scherpste daling in 34 jaar. In januari was 7,6 procent van de beroepsbevolking werkloos, het hoogste percentage in zestien jaar.

Obama noemde het banencijfer ''verwoestend nieuws''. ''De situatie kan niet ernstiger zijn. Deze cijfers roepen om actie. Het is tijd voor het Congres om te handelen en het stimuleringsplan goed te keuren om onze economie weer in beweging te krijgen'', aldus Obama.

Senaatsleden steggelen al de hele week over hoe het stimuleringsplan van meer dan 900 miljard dollar er precies uit moet komen te zien. Een aantal senatoren, vooral Republikeinse, wil dat er meer nadruk wordt gelegd op belastingverlagingen, in plaats van hogere overheidsuitgaven.

Eerder werd verwacht dat de Senaat donderdag al zou stemmen over het plan, maar die stemming werd uitgesteld. Volgens de voorzitter van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, wordt nu gemikt op een stemming vrijdagavond. ''Ik denk dat we wel iets moeten kunnen bereiken'', aldus Reid.

Ook de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, verwacht dat vrijdag al een stemming zal worden gehouden in de Senaat. Ze zei dit na een gesprek met Reid eerder op de dag. Pelosi denkt dat aanstaande maandag onderhandelaars van de Senaat en het Huis kunnen beginnen aan een compromisvoorstel, dat vervolgens tegen het einde van de week naar Obama kan worden gestuurd. (ANP)

Vrijdag werd bekend dat in januari 598.000 banen verloren gingen in de VS. Obama noemde het banencijfer ''verwoestend nieuws''. Foto AP Beeld
Vrijdag werd bekend dat in januari 598.000 banen verloren gingen in de VS. Obama noemde het banencijfer ''verwoestend nieuws''. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden