Aanloop naar strafeis Holleeder loopt uit op klucht in de media

De aanloop naar het requisitoir in de liquidatiezaak tegen Willem Holleeder draait uit op een klucht waarin allerlei spelers voorschotten nemen, vér buiten de zwaarbeveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Paul Vugts
Peter R. de Vries bracht de geluidsopname in die hij van het gesprek met Holleeder had gemaakt. Daarover is hij in januari verhoord. Beeld anp
Peter R. de Vries bracht de geluidsopname in die hij van het gesprek met Holleeder had gemaakt. Daarover is hij in januari verhoord.Beeld anp

Het formele standpunt is dat ze zich niets gelegen laten liggen aan de voortdurende mediastormpjes, maar de rechters in de veelvoudige liquidatiezaak van Willem Holleeder zullen deze dagen met opgetrokken wenkbrauwen door het leven gaan.

Vanaf donderdag houden aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher in Holleeders megaproces hun requisitoir, aan het eind waarvan ze levenslang zullen eisen, maar nu al is de Holleederhype voor de zoveelste keer fel opgelaaid in sommige media.

Even resumeren.

In 2011, toen hij vast zat vanwege afpersingen, stuurde Willem Holleeder via zijn advocaat Stijn Franken een hoogst opmerkelijke brief aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De brief was bedoeld als opmaat voor een gesprek van meer dan een uur, dat hij vervolgens via de telefoon van zijn advocaat Franken met De Vries voerde. Een advocatentelefoon mag niet afgeluisterd worden, dus dat was wel zo veilig bevonden.

Holleeder en De Vries correspondeerden op voorwaarde van de diepste vertrouwelijkheid. Het geschrevene en besprokene mocht alléén naar buiten worden gebracht als hij 'een onnatuurlijke dood' zou sterven. Zie het als een soort testament. De Vries zegde die vertrouwelijkheid toe.

In brief en gesprek wijdde Holleeder onder meer uit over zijn banden met criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. Dat kan belangrijk zijn, want tegenwoordig ontkent Holleeder stellig 'een driemanschap' met hen te hebben gevormd, nu justitie stelt dat dat driemanschap liquidaties liet plegen.

Holleeder schreef en zei ook dat hij zich bedreigd voelde door Soerel en diens advocaten, Bénédicte Ficq voorop, met kantoorgenoot Nico Meijering in haar slipstream. Die zouden hem onder druk zetten valse verklaringen af te leggen in het voordeel van Soerel.

Leugens
Misdaadverslaggever De Vries hield brief en gesprek inderdaad jarenlang geheim, tót hij tegen Holleeder kwam getuigen in diens liquidatiezaak en de verdachte hem op de zitting van leugens beschuldigde. De Vries gaf de brief aan justitie en rechtbank en is daarover in juni uitvoerig verhoord.

Een half jaar later bracht hij ook de geluidsopname in die hij van het gesprek met Holleeder had gemaakt. Daarover is hij in januari verhoord.

Hij had gehoopt dat de rechtbank de opname zou afspelen op de zitting, maar dat vonden de rechters niet nodig. Dus kiest De Vries plan B en laat hij de opname dinsdagavond in RTL Boulevard op televisie horen in 'een special', met daarbij begeleidend commentaar.

Dat voornemen geeft weer een boel reuring, zoals alles rond Holleeder.

Mediadruk
Op de achtergrond speelt het onderzoek van de Orde van Advocaten naar het handelen van advocaten Franken, Ficq en Meijering. Zoals gebruikelijk is de raadslieden verzocht gedurende dat onderzoek te zwijgen. 'Spreekverbod' en 'Advocaten onder vuur', concludeert De Telegraaf dinsdag op de voorpagina. Die toon is niet geheel los te zien van een straatgevecht waarin de krant en advocaten Ficq en Meijering al jaren zijn verwikkeld.

Dino Soerel en zijn raadslieden hadden zich graag verweerd middels een verhoor van Soerel als getuige in de zaak-Holleeder, maar ook daaraan had de rechtbank niet zo'n behoefte.

Nu de mediadruk enorm is, kiezen Soerels advocaten dwars door dat 'spreekverbod' de vlucht naar voren en publiceren ze het transcript van het hele gesprek van Holleeder en De Vries.

Smoking gun
Hun doel: onderbouwen dat die laatste 'bedenkelijke journalistiek' bedrijft door te suggereren dat hij justitie met dat 'authentieke' gesprek 'de smoking gun' heeft aangeleverd waaruit blijkt dat Holleeder en Soerel met Hillis een driemanschap vormde dat misschien wel moordde - al komen moorden in de opname niet ter sprake.

Wie door alle stofwolken de essentie van het proces-Holleeder nog kan ontwaren, heeft goede ogen.

Overigens houden Holleeder en zijn huidige advocaten, Sander Janssen en Robert Malewicz, zich overal buiten. In het hele Circus Holleeder beschouwen zij de rechtszaal nog altijd als hun piste.

Het proces tegen Holleeder

Willem Holleeder (60) staat sinds februari 2018 terecht voor het geven van de opdrachten voor vijf liquidaties - waardoor uiteindelijk zes doden vielen. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit liveblog op de hoogte van het megaproces.

Vormde Holleeder met de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel en de geliquideerde Stanley Hillis een bende die moorden liet plegen, zoals justitie beweert? Onzin, bezweert hij. Dat hij 'iedereen' kent in het Amsterdamse criminele milieu, dát is het probleem, zo stelde Holleeder eind vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden