Update

Aanloop naar oudejaarsavond verloopt tot nu toe rustig

Oudejaarsdag verloopt in de aanloop naar de jaarwisseling vooralsnog redelijk rustig. Wel waren er veel klachten over vuurwerkoverlast: rond 17.00 uur waren er bijna 57 duizend klachten binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl.

Oudejaarsdag verloopt vooralsnog rustig. Beeld anp
Oudejaarsdag verloopt vooralsnog rustig.Beeld anp

Vanaf dat tijdstip mocht er legaal vuurwerk worden afgestoken. In het laatste uur voor de 'afsteekperiode' zijn er nog ruim duizend meldingen binnengekomen bij het meldpunt, dat door het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte is opgericht. Overlast wordt vooral veroorzaakt door te harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties.

Traditiegetrouw wordt ook dit jaar weer volop vuurwerk afgestoken in Nederland. Het zachte weer van vandaag stimuleert zelfs de verkoop. 'Mensen komen toch nog snel even wat halen. Het omgekeerde zie je als er mist en storm op oudejaarsavond wordt voorspeld', zegt woordvoerder Leo Groeneveld van de Branchevereniging Pyrotechniek. Hij verwacht dat de branche op oudejaarsdag wel een omzet van 25 miljoen gaat halen. 'Het is echt vuurwerkweer: niet te veel wind, droog en vanavond laat hier en daar licht vriezend.'

De homepage van het landelijk Meldpunt Vuurwerkoverlast. Beeld anp
De homepage van het landelijk Meldpunt Vuurwerkoverlast.Beeld anp

Illegaal vuurwerk

In diverse steden vond de politie illegaal vuurwerk. Zo werd in een bergplaats in een flat in Uithoorn 300 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie vond in een huis in Almere maar liefst 315 kilo illegaal vuurwerk en in een huis in Elburg 150 kilo.

Ook in Heerlen is een forse hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. Hier gaat het om 34 kilo illegaal, zwaar vuurwerk. Nitraten, mortieren en cobra's bijvoorbeeld. Overigens was zelf ook nog geknutseld met het vuurwerk. Twee mensen zijn aangehouden.

De politie in Hoogkerk arresteerde drie mensen die gisteravond agenten hadden bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk. De politie in deze Groningse plaats is extra alert en houdt een eenheid van de ME achter de hand voor eventuele onlusten op oudejaarsavond. Het was de laatste dagen al onrustig in Hoogkerk.

Asbest

De gemeente Roermond heeft inwoners opgeroepen geen vuurwerk af te steken in gebieden die getroffen zijn door de asbestregen na de brand op 16 december. Asbest is vooralsnog alleen verwijderd van de verharde wegen en het winkelcentrum, maar op daken, balkons of in tuinen kunnen nog resten liggen.

De gemeente vreest dat vuurwerkresten terechtkomen op plaatsten waar nog asbest ligt. Kinderen zouden daar kunnen gaan zoeken en zo in aanraking kunnen komen met de restanten asbest.

Aanhoudingen

De politie in Hoogkerk heeft drie mensen aangehouden, nadat ze de politie gisteravond hadden bekogeld met stenen en vuurwerk. Dat maakte de politie vandaag bekend. Een groep jongeren had een vuurbult op het Nijverheidsplein ingericht. Toen agenten arriveerden, werden ze bekogeld met onder meer stenen en zwaar vuurwerk. De agenten kregen steun van de ME.

De politie vatte diezelfde avond een 17-jarige jongen uit Sauwerd en een 19-jarige jongen uit Groningen in de kraag. Vanochtend werd nog een 29-jarige man uit Hoogkerk aangehouden. De drie zitten vast voor verhoor.

Ook is een 24-jarige man in het Brabantse Veen is gearresteerd wegens belediging van politieagenten. De politie houdt in Veen extra toezicht, omdat daar elk jaar rond de jaarwisseling autowrakken in brand worden gestoken.

Een meisje en haar moeder zijn klaar voor de jaarwisseling. Beeld anp
Een meisje en haar moeder zijn klaar voor de jaarwisseling.Beeld anp

Raddraaiers en brandstichters kunnen op oudejaarsavond rekenen op een lik-op-stukbeleid. De strafeis voor geweld tegen ambulancepersoneel of brandweerlieden in de nacht van woensdag op donderdag zal 200 procent hoger liggen dan normaal. Dit beleid moet helpen het feest ongestoord te laten verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden