Aanklagers buigen zich over de vraag of Tsarnaev doodstraf moet krijgen

Federale aanklagers in Boston zijn bezig met de zaak tegen Dzjochar Tsarnaev die er van wordt verdacht afgelopen week bomaanslagen bij de finish van de marathon van Boston te hebben gepleegd. Daarbij vielen vier doden en bijna 180 gewonden.

Redactie
Djokhar Tsarnaev. Beeld Photo News
Djokhar Tsarnaev.Beeld Photo News

Justitie moet onder meer bepalen of de doodstraf wordt geëist. Ook buigen de aanklagers zich over de vraag wat de consequenties kunnen zijn van het feit dat de agenten die vrijdag de aanhouding verrichtten Tsarnaev niet op zijn rechten hebben gewezen. Ook moet worden besloten of het proces wel in Boston moet plaatshebben, meldden Amerikaanse media maandag.

De man die in april 1995 in Oklahoma City een overheidsgebouw opblies waar 168 doden bij vielen, Timothy McVeigh, kreeg een proces in Denver omdat een proces in het zwaar getroffen Oklahoma niet eerlijk zou zijn.

McVeigh kreeg de doodstraf en werd in juni 2011 geëxecuteerd. Boston is de hoofdstad van de staat Massachusetts die in 1984 de doodstraf afschafte. Maar als federale aanklagers in Massachusetts aan het werk gaan, behoort de doodstraf weer tot de mogelijkheden, dus ook voor Tsarnaev. De laatste executies in Massachusetts waren in 1947.

1,5 jaar
De federale justitie behandelt de zaak en het kan volgens de Boston Globe wel 1,5 jaar duren voor er een besluit over de strafeis valt. Uiteindelijk neemt minister van Justitie Eric Holder het besluit.

Enkele Republikeinse parlementariërs dringen er ondertussen in Washington op aan dat de van oorsprong Tsjetsjeense Tsarnaev alle rechten worden onthouden, zoals het recht te zwijgen of het recht op een advocaat.

Vijandelijk strijder
Ze willen dat hij wordt beschouwd als 'vijandelijk strijder', meldde maandag The New York Times. De regering van George Bush (2001-2009) heeft deze status uitgevonden voor buitenlandse verdachten van terrorisme. Het was de bedoeling hun daarmee elke wettelijke rechtsbescherming te ontzeggen. Tsarnaev is echter in september Amerikaans staatsburger geworden. Bovendien heeft de Democratische regering duidelijk gekozen voor een gewone vervolging van Tsarnaev.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden