Aanklager proces Mladic: de wereld keek vol ongeloof naar deze oorlog

Ruim twintig jaar nadat de oorlog in voormalig Joegoslavië begon, is het proces tegen Ratko Mladic van start gegaan. De voormalige Bosnisch-Servische legerleider is zelf in burgerkleding in de rechtszaal aanwezig. Hij staat terecht voor onder andere genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Redactie
Voormalig legerleider Ratko Mladic in de rechtszaal, vanmorgen. Beeld Reuters
Voormalig legerleider Ratko Mladic in de rechtszaal, vanmorgen.Beeld Reuters

Aan het begin van de zitting ging voorzittend rechter Alphons Orie nog in op de problemen die er waren met de enorme hoeveelheden materiaal die de advocaten van Mladic pas kort voor het begin van het proces van de aanklagers kregen.

De drie VN-rechters in de Mladic-zaak zullen later beslissen wat daar de consequenties van zijn. De openingsverklaring van de aanklagers mag vandaag en morgen echter gewoon doorgaan. Omdat Mladic en zijn verdediging dan niets hoeven te zeggen, ondervinden zij er geen nadeel van dat zij nog niet al het materiaal hebben gehad om zich voor te bereiden.

Volkerenmoord
VN-aanklager Dermot Groome vertelde aan het begin van zijn openingsverklaring dat de oorlog in Bosnië ruim 20 jaar geleden begon: Bosnische Serviërs vielen moslims aan 'om geen andere reden dan hun etniciteit'. 'Die aanvallen werden soms zo erg dat zij in de categorie genocide (volkenmoord) vallen.'

Groome liet aan videobeelden zien van de belegering van Sarajevo, waar de wereld indertijd 'met ongeloof' naar keek. 'Er was overal bloed en stukken menselijk vlees', aldus Groome over een van de bloedigste aanvallen.

Vervolgens zette de aanklager aan de hand van een aantal kaarten uiteen wat de bedoeling van de Bosnisch-Servische leiders zou zijn geweest. De ene was een demografische kaart, waarop met kleuren te zien is welke etnische groepen er woonden. De anderen waren kaarten van het gebied zoals de leiding die indertijd voor ogen had. Zo moesten de gebieden die aan buurland Servië grensden, 'puur' Servisch zijn, en moesten er corridors komen naar gebieden waar van oudsher veel Serviërs woonden. De moslims is Kroaten die volgens de demografische kaart soms zelfs in meerderheid in die grensstreken en corridors woonden, moesten hiervoor 'uit hun huizen en van hun land verjaagd worden'.

Aantekeningen
Mladic luisterde uiterlijk onbewogen naar het betoog en maakte af en toe aantekeningen. Slachtoffers van oorlogsmisdaden en nabestaanden op de publieke tribune werden wel emotioneel tijdens de openingsverklaring van de aanklagers.

Buiten de rechtszaal demonstreerden vanmorgen ongeveer dertig mensen. Onder hen zijn ook vertegenwoordigers van de 'Moeders van Srebrenica', die vinden dat de Verenigde Naties en Nederland hun verplichtingen niet zijn nagekomen om de val van de moslimenclave te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden