Aanklager geldt als perfecte Belg

Toen de Belg Serge Brammertz begin dit jaar Carla Del Ponte opvolgde als hoofdaanklager voor het Joegoslavië-Tribunaal, leek het Tribunaal op een dood spoor te zitten. De dood van Slobodan Milosevic, het gebrek aan andere, tot de verbeelding sprekende, opgepakte verdachten en het besluit om deze speciale VN-rechtbank in 2010 definitief te sluiten, hadden het Tribunaal niet veel goeds gedaan. Maar de onverwacht vlotte uitlevering van Karadzic heeft het in één klap weer tot leven gewekt.

Brammertz (17 februari 1962) geldt als een diplomaat die omzichtig en zorgvuldig optreedt en voor alles wil voorkomen partijen tegen zich in het harnas te jagen. Dus niet de ferme uitspraken, deadlines en dreigementen waar Del Ponte in grossierde. Brammertz is eerder iemand van het verbale masseren en partijen tot elkaar brengen. Wellicht brengt die aanpak ook de voortvluchtige Bosnisch Servische generaal Ratko Mladic nog op tijd voor het gerecht.

Brammertz heeft juridische ervaring genoeg voor deze grote opdracht. Hij was advocaat en daarna officier van justitie in zijn geboorteplaats Eupen en in Luik. Hij was ook landelijk officier van justitie in België en hoogleraar in de rechten aan de universiteit van Luik. Tussen 2003 en 2007 was hij aanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Begin 2006 ging Brammertz voor de VN het onderzoek leiden naar de moord op de oud-premier van Libanon Rafiq Hariri, in Beiroet in 2005. De Belg volgde de Duitser Detlev Mehlis op, die wat al te nadrukkelijk met de beschuldigende vinger naar Syrië had gewezen. Brammertz wist een goede relatie met de Libanese en Syrische autoriteiten op te bouwen. Beide partijen roemden zijn professionaliteit. Het onderzoek loopt echter nog steeds.

In zijn geboorteland wordt Brammertz wel aangeduid als 'de perfecte Belg'. De man die opgroeide in het kleine Duitstalige deel van het land is viertalig (Nederlands, Engels, Frans, Duits), katholiek, en staat te boek als intellectueel, ruimdenkend en eerlijk.

Ondanks het karakterverschil met Del Ponte heeft Brammertz twee kenmerken met haar gemeen. Ook hij deed ervaring op bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad. En hij is net zo wars als Del Ponte van ontmoetingen met de pers. De media zijn voor de Belg hoogstens nuttig om verklaringen af te leggen die hem kunnen helpen bij zijn werk. Verder beschouwt hij de media een storende factor bij het echte werk.

Internationaal geboefte omringt Karadzic
Radovan Karadzic verblijft sinds gisteren in een cel in de United Nations Detention Unit (UNDU), een autonoom cellencomplex van de VN binnen de Scheveningse gevangenis. Hij is niet de enige.

Momenteel zitten er nog 35 Kroaten, Bosniërs en Serviërs die worden verdacht van oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië.

Twee veroordeelden wachten in de UNDU op overplaatsing naar een cel in een ander land. Het VN-cellencomplex is namelijk niet bedoeld om een straf uit te zitten.

Karadzic kan tijdens zijn verblijf ook vier Congolese rebellenleiders tegen het lijf lopen die worden berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Drie van hen worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid tijdens gevechten in de Democratische Republiek Congo (DRC). De vierde is voormalig krijgsheer en ex-presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Ook de voormalige president van Liberia, Charles Taylor, zit er gevangen. Hij werd in 2006 overgebracht naar Scheveningen om voor het Internationaal Strafhof te verschijnen wegens zijn betrokkenheid bij de bloedige oorlog in Sierra Leone. Eigenlijk zou hij moeten verschijnen voor het Sierra Leone-tribunaal in Freetown. Maar omdat Taylor nog veel trouwe aanhangers heeft, is om veiligheidsredenen besloten hem in Den Haag te berechten. (HET PAROOL)

Serge Brammertz. Foto ANP/ROB KEERIS Beeld
Serge Brammertz. Foto ANP/ROB KEERIS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden