Aanklachten tegen militairen Israël om raid op hulpschip

Een rechtbank in Istanbul heeft een aantal Israëlische militairen, onder wie vier kopstukken, vandaag formeel in staat van beschuldiging gesteld voor hun rol in de raid op een hulpschip voor Gaza, waarbij in mei 2010 negen Turkse activisten werden gedood. Dit heeft het Turkse staatspersbureau Anadola gemeld.

Het hulpschip Mavi Marmara in 2010. Beeld ANP
Het hulpschip Mavi Marmara in 2010.Beeld ANP

Het schip was destijds op weg naar de Gazastrook om daar hulpgoederen te brengen en zo te proberen de Israëlische blokkade van dat Palestijnse gebied te doorbreken. Het Israëlische leger viel het schip aan in de internationale wateren van de Middellandse Zee, waardoor negen Turkse activisten om het leven kwamen.

Turkije wil nu de toenmalige opperbevelhebber van de Israëlische strijdkrachten, Gabi Ashkenazi, vervolgen. Ook de bevelhebber van de marine en een inlichtingenofficier zouden terecht moeten staan. Ze kunnen een straf krijgen van negenmaal levenslang voor het 'aanzetten tot monsterlijk moorden en dood door marteling'.

De Israëlische actie op de Mavi Marmara had op 31 mei 2010 plaats, donderdag precies 2 jaar geleden. Het incident leidde tot een dieptepunt in de relatie tussen Turkije en Israël. Turkije eist excuses voor de doden, Israël weigert die aan te bieden.

Er is geen kans dat de drie Israëliërs aan Turkije worden uitgeleverd. Israël ziet de militairen niet als misdadigers. Het proces bij verstek tegen hen kan maanden, zo niet jaren duren. Als ze inderdaad worden veroordeeld, kan een arrestatiebevel tegen hen worden uitgevaardigd. Ook dan is de kans dat ze in een Turkse cel zullen belanden, verwaarloosbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden