Nieuws

Aanklacht Taghi uitgebreid met 3 moordpogingen en 2 liquidaties

De aanklacht tegen Ridouan Taghi in het liquidatieproces Marengo is uitgebreid met de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker (9 september 2015), de twee pogingen tot en de moord op misdaadblogger Martin Kok (2 juli 2016 en 8 december 2016) én de mislukte aanslag op de beruchte Amsterdamse crimineel Khalid B. op 5 december 2016 in Rotterdam.

Inez Weski, advocaat van de voortvluchtige Ridouan Taghi, komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.  Beeld ANP
Inez Weski, advocaat van de voortvluchtige Ridouan Taghi, komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.Beeld ANP

Saïd Razzouki, net als Taghi nog steeds voortvluchtig, krijgt de laatste moordaanslag en de moord op Kok aan zijn tenlastelegging toegevoegd. De groep van Taghi wordt beschuldigd van zeker negen liquidaties en daar bovenop nog een trits mislukte aanslagen en nooit uitgevoerde moordplannen. De aanklacht zal waarschijnlijk nog verder worden uitgebreid.

Taghi wordt er bovendien van verdacht dat hij in versleutelde PGP-berichten (Pretty Good Privacy) opdracht gaf de spyshop in Nieuwegein waar Ronald Bakker werkte, te beschieten met een bazooka, of handgranaten naar binnen te gooien. Twee medeverdachten krijgen die plannen voor aanslagen ook opgeteld bij hun aanklacht. Reden voor die plannen was de verdenking dat de spyshop informatie aan de politie had gegeven – terwijl Bakker niet anders kon, omdat de recherche de informatie was komen vorderen.

Ook had de spyshop volgens Taghi en zijn getrouwen peilbakens en andere spullen aan de politie geleverd. Na het ‘sweepen’ (controleren) van auto’s van de groep, zou zijn gezegd dat die in orde waren, terwijl ze vol apparatuur van de politie zouden hebben gezeten.

De broers B.

Khalid B. uit West werd in de nacht van 4 op 5 december 2016 doelwit van een aanslag door twee of drie mannen met automatische wapens bij het huis in Rotterdam-Zuid waar hij destijds verbleef. Het lukte hem een raam in te slaan en door die woning te vluchten.

Tegen de politie zegt hij dat zijn broer Mimoun, bijgenaamd ‘Cor’ en hij op een dodenlijst staan (wat in het Amsterdamse criminele milieu inderdaad bekend was).

Taghi zou ze hebben willen vermoorden omdat ze de liquidatie van crimineel Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein (volgens justitie door de groep van Taghi) zouden hebben willen wreken. De broers waren volgens Taghi ‘de linkerhanden’ van Erraghib.

De broers B. worden in de onderwereld al vele jaren gelinkt aan liquidaties. Zij hebben of hadden nauwe banden met Amsterdamse criminelen, van wie sommigen inmiddels zijn geliquideerd. In sommige verhalen fungeren ze als moordmakelaars, anderen zeggen dat Khalid B. zelf een crimineel zou hebben doodgeschoten – wat vooralsnog nooit is bewezen.

Khalid B. werd eerder veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de gewapende overval op juwelier Jack Waterman in diens woning aan de Pekelharingstraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer in maart 2009. Waterman kreeg daarbij een hartaanval en overleed. B. bestuurde onder meer de vluchtauto.

Op 12 en 13 december zijn in Marengo opnieuw inleidende zittingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden