Aanklacht met 15 punten

DEN HAAG - Het zal nog maanden duren eer het proces tegen Radovan Karadzic voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag begint. De zaak is omvangrijk, gecompliceerd en internationaal zwaarbeladen.

De uitlevering aan het VN-tribunaal hoeft niet lang te duren. De Servische autoriteiten lijken zich zo snel mogelijk te willen ontdoen van hun arrestant, tegen wie al dertien jaar een internationaal arrestatiebevel van kracht is.

Karadzic is bovendien Bosniër, geen Serviër, zodat de bepaling in de Servische grondwet dat het land geen onderdanen uitlevert, op hem niet van toepassing is.

Karadzic werd gisteren al voorgeleid voor een rechter in Belgrado. Deze heeft formeel de identiteit van de arrestant vastgesteld en hem op de hoogte gebracht van de akte van beschuldiging van het Haagse tribunaal.

Vervolgens moet een rechtbank beslissen over het verzoek tot uitlevering. Tegen die beslissing kan Karadzic binnen drie dagen beroep aantekenen. In dat geval kan de uitlevering tot enkele weken in beslag nemen, hoewel een woordvoerder van het tribunaal in Den Haag vandaag zei dat men de arrestant daar 'spoedig' verwacht.

Te verwachten is dat de zittingen in Belgrado om veiligheidsredenen achter gesloten deuren zullen worden gehouden. De eerste keer dat Karadzic in het openbaar zal verschijnen, is dan kort na zijn aankomst in Den Haag, als hij voor het tribunaal wordt geleid en in staat van beschuldiging wordt gesteld.

De aanklacht - die ook tegen generaal Ratko Mladic is uitgebracht - bestaat uit vijftien punten. Zes punten hebben betrekking op volkenmoord en medeplichtigheid aan volkenmoord, in Srebrenica en elders in Bosnië. Twee punten houden verband met misdaden tegen de mensheid, één punt met schending van het oorlogsrecht, één punt met 'ernstige schending' van de Geneefse Conventies, één punt met vervolging, twee punten met deportaties 'en overige inhumane handelingen', één punt met het gebruik van terreur tegen de burgerbevolking, en één geval van gijzelneming.

De aanklacht gaat ook uitgebreid in op het bijeenbrengen van burgers, zowel Bosnische Kroaten als moslims, in concentratiekampen. 'In veel gevallen werden vrouwen en meisjes in de kampen verkracht of uit de kampen meegevoerd en op andere plekken verkracht of anderszins seksueel misbruikt. De dagelijkse hoeveelheid voedsel voor de gevangenen was onvoldoende en kwam doorgaans neer op uithongerrantsoenen. Medische zorg was onvoldoende of ontbrak en de algemene hygiënische omstandigheden waren volstrekt inadequaat,' aldus een onderdeel van de beschuldigingen. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden