Aanslag Barcelona

Aanhoudingen in Marokko om aanslagen Spanje

Een bestelwagen is donderdagavond 17 augustus ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het drukke toeristencentrum in Barcelona. Zestien mensen kwamen om. Donderdagnacht werd nog een aanslag met een auto op voetgangers gepleegd, in de plaats Cambrils. Daardoor overleed een veertiende persoon.

Op Amsterdam Centraal is de Spaanse vlag te zien Beeld anp

De Marokkaanse autoriteiten hebben nog twee personen opgepakt in verband met het onderzoek naar de terreuraanslagen eerder deze maand in Catalonië, aldus de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido.

Een wordt ervan verdacht gasflessen te hebben geleverd aan de terreurcel, zei een bron die bij het Spaanse onderzoek betrokken is. Deze verdachte werd opgepakt in Casablanca. De andere verdachte werd volgens Spaanse media aangehouden in Oujda; hij zou familie zijn van een van de leden van de terreurcel.

Zoido voerde dinsdag in Rabat overleg met zijn Marokkaanse ambtgenoot. Hij zei dat de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten in het onderzoek nauw samenwerken.

De meeste leden van de terreurcel waren Marokkanen en de imam onder wiens invloed zij waren geradicaliseerd was kort voor de aanslag naar Marokko gereisd. Zij hadden in een villa in Alcanar ten zuiden van Barcelona meer dan 120 flessen butaangas verzameld, vermoedelijk voor een of meer grote aanslagen.

De te gebruiken explosieven ontploften echter voortijdig tijdens de bereiding. De overlevende leden van de cel besloten daarop voetgangers omver te rijden op de Ramblas in Barcelona en voorbijgangers aan te vallen in de badplaats Cambrils.

De terreuraanslagen in Catalonië van anderhalve week geleden hebben een zestiende leven geëist. Een 51-jarige vrouw uit Duitsland overleed in een ziekenhuis in Barcelona aan haar verwondingen, melden de autoriteiten.

In totaal 24 mensen die het slachtoffer werden van de aanslagen in Barcelona en Cambrils verblijven nog in ziekenhuizen. Vijf van hen verkeren nog altijd in kritieke toestand.

De Nederlandse slachtoffers van de aanslag in Barcelona zijn weer terug in Nederland.

Met een speciaal medisch transportvliegtuig zijn de twee Nederlanders die nog in het ziekenhuis lagen, overgevlogen van Barcelona naar Antwerpen. Daarna zijn ze met ambulances vervoerd naar een ziekenhuis in Nederland, waar ze zijn opgenomen voor onderzoek en verdere behandeling, liet een woordvoerder van de familie weten.

Een Nederlandse man die gewond raakte, werd eerder deze week uit het ziekenhuis ontslagen. Slachtofferhulp ondersteunt de families.

De Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdagavond besloten Mohamed Alla, een van de vier verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils, voorlopig op vrije voeten te stellen. De andere drie blijven vastzitten.

Van een van hen is het voorarrest met 72 uur verlengd. Daarna neemt de rechter opnieuw een besluit. De vrijgelaten man is Mohammed Alla. Hij zou de eigenaar zijn van de Audi A3 waarmee onder anderen de doodgeschoten hoofdverdachte Younes Abouyaaqoub het weekeinde voor de aanslagen naar Parijs ging om te winkelen. Alla moet zich wel ter beschikking van justitie houden.

De gearresteerde Driss Oukabir en Mohamed Houli Chemlal, die worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, gaan in afwachting van hun proces naar de gevangenis. Salah el Karib, de eigenaar van een internetcafé in Ripoll, blijft nog zeker drie dagen in voorarrest.

De terreurgroep opereerde, geïnspireerd door de radicale imam Abdelbaki Es Satty, vanuit het Noord-Spaanse plaatsje Ripoll. De bommen waarmee ze volgens anonieme justitiebronnen een aanslag wilden uitvoeren op de beroemde basiliek Sagrada Familia werden gemaakt in een huis in Alcanar.

Dat vloog een dag voor de aanslag op de Ramblas de lucht in. De rechter zei dat rechercheurs in de puinhopen een document van Islamitische Staat hebben gevonden.

De terroristen die aanslagen pleegden in Barcelona en Cambrils hadden een nog veel groter doelwit op het oog. Ze wilden met explosieven een aanslag plegen op de beroemde basiliek Sagrada Familia. Dat meldde de Spaanse krant El Mundo dinsdag, zich baserend op een bron bij justitie die bij het verhoor van de verdachte Mohamed Houli Chelal was. De terreurgroep zou ook nog hebben willen toeslaan bij andere monumenten in Barcelona.

De bommen die daarvoor zouden worden gebruikt, werden gefabriceerd in een huis in Alcanar onder leiding van imam Abdelbaki Es Satty. Daags voor de terreurdaad op de Ramblas ging er iets mis en vloog de woning in de lucht. De imam en een andere jihadist kwamen om het leven, Houli Chelal raakte gewond.

Onderzoeksrechter Fernando Andreu ondervroeg volgens de Spaanse media daarna Driss Oukabir, de oudere broer van de zeventienjarige Moussa die zijn paspoort zou hebben gestolen en die werd doodgeschoten in Cambrils.

Hij zou hebben toegegeven de drie busjes te hebben gehuurd, maar dacht dat die bestemd waren voor een verhuizing. Zijn identiteitsbewijs werd aangetroffen in de bestelwagen waarmee Younes Abouyaaquoub dood en verderf zaaide op de Ramblas. De 28-jarige Oukabir zou bij de rechter ook hebben gezegd niets te weten over de rol imam die Es Satty speelde bij de radicalisering van de groep, alleen dat hij zich omringde met jonge mensen.

De groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils was van plan een nog veel grotere terreurdaad te plegen. Dat vertelde Mohamed Houli Chemlal, die dinsdag als eerste verdachte werd voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

De vier jonge mannen werden geboeid en begeleid door een grote politiemacht en onder enorme media-aandacht naar het gerechtshof in Madrid gebracht. De autoriteiten willen onder meer erachter komen of de IS-cel helpers had in Spanje en of ze contacten onderhield met jihadisten in het buitenland.

De vier overlevenden van de terreurgroep die aanslagen pleegde in Barcelona en in Cambrils worden dinsdag voorgeleid in Madrid. De krant La Vanguardia meldt dat de vier maandagavond van Barcelona naar de hoofdstad zijn overgebracht.

Driss Oukabir, Mohammed Alla, Salh el Karib en Mohamed Houli Chemal moeten verschijnen voor de Audiencia Nacional, een speciaal gerechtshof dat zich onder meer over terreurzaken buigt.

Het viertal maakte deel uit van een terreurgroep die uit twaalf personen bestond. De andere leden van de cel zijn omgekomen.

De terroristen die in de Catalaanse stad Cambrils met een auto op mensen inreden, zijn in de afgelopen weken in Parijs geweest. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb zei tegen de zender BFMTV dat de groep in een Audi reed die bij Parijs is geflitst.

Hij zei dat die informatie is doorgegeven aan de Spaanse autoriteiten. De bewindsman zei dat de terroristen in Parijs waren om te werken. Collomb liet weten dat de Franse inlichtingendiensten geen informatie over de groep hadden. Hij sprak van een terreurcel die 'uitsluitend Spaans' was.

Vier dagen na de terroristische aanslagen in Spanje met in totaal vijftien doden, heeft de politie maandagmiddag de hoofdverdachte gedood.

De Catalaanse politie schoot na een tip de 22-jarige Younes Abouyaaquoub dood in het Spaanse dorpje Subirats.

De politie gaat ervan uit dat hij donderdag de auto bestuurde die op de drukbezochte Ramblas in Barcelona reed. Daarbij vielen dertien doden en raakten zeker 120 mensen gewond. Bij de aanslag in de havenplaats Cambrils kwam een vrouw om het leven. Het vijftiende slachtoffer bleek maandag een 34-jarige Spanjaard. Abouyaaquoub bracht hem donderdag op zijn vlucht om het leven om zijn auto te stelen.

Volgens de krant La Vanguardia kwam de politie de meest gezochte man van Spanje op het spoor dankzij een tip van twee alerte dorpelingen die hem zagen rondscharrelen in Subirats, zo'n 45 kilometer van Barcelona. Ze vertrouwden het niet en lichtten de politie in.

Agenten waren snel ter plaatse. Ze stelden vast dat alles erop wees dat de verdachte een bomgordel om had en schoten hem neer. De bomgordel bleek later na onderzoek nep.

Abouyaaqoub was de enige van de twaalf verdachten van de aanslagen die nog werd gezocht. De andere verdachten zijn aangehouden, doodgeschoten door de politie of omgekomen door een explosie in een woning in Alcanar ten zuiden van Barcelona.

De Spaanse autoriteiten lieten maandag ook weten dat zij de identiteit van de vijftien omgekomen slachtoffers hebben kunnen achterhalen. Het gaat om zes Spanjaarden, drie Italianen, twee Portugezen, een Belg, een Amerikaan, een Canadees en een Australiër.

Het staat voor de Spaanse politie vast dat Younes Abouyaaquoub, de nog niet opgepakte verdachte van de aanslagen in Catalonië, na het inrijden op voetgangers in Barcelona een 34-jarige Spanjaard heeft doodgestoken. Daardoor stijgt het dodental door de terreuracties van veertien naar vijftien.

De Catalaanse autoriteiten hebben aan de krant La Vanguardia gemeld dat Abouyaaquoub op de vlucht de Spanjaard ombracht om diens auto te stelen. Door het afnemen van vingerafdrukken en DNA-onderzoek hebben de Spaanse autoriteiten de identiteit van de vijftien omgekomen slachtoffers kunnen achterhalen.

Het gaat om zes Spanjaarden, drie Italianen, twee Portugezen, een Belg, een Amerikaan, een Canadees en een Australiër.

Bij het onderzoek naar de aanslagen in Catalonië heeft de Spaanse politie opnieuw een woning in het noordoostelijke stadje Ripoll doorzocht. Daarbij zijn twee tassen en een doos met materiaal in beslag genomen, aldus de Spaanse krant La Vanguardia.
Getuigen lieten weten dat ze 'lawaai' hoorden in de woning die door de politie werd doorzocht. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden.

Een aantal verdachten van de aanslagen was afkomstig uit Ripoll. Onder hen was ook een imam. Hij zou de hoofdverantwoordelijke zijn voor de radicalisering van de jonge daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

'Wij zijn allen Barcelona'. Die slogan stond op verscheidene borden bij aanvang van de wedstrijd van voetbalclub Barcelona tegen Real Betis. Ook droegen de spelers van de thuisclub speciale T-shirts, met in plaats van hun spelersnaam de naam van de stad. Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden.

"Wij zijn niet bang" scandeerden de duizenden voetbalfans kort voordat de wedstrijd begon. In de Sagrada Familia in Barcelona werden vanochtend in aanwezigheid van de Spaanse koning de slachtoffers van de aanslagen al herdacht.

Een Australische jongetje is een van de slachtoffers van de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Dat melden de hulpdiensten van Catalonië. Het kind heeft ook de Britse nationaliteit.

Volgens diverse media gaat het om de zevenjarige Julian Cadman. Het jongetje werd door familieleden na de aanslag enige tijd als vermist opgegeven nadat hij blijkbaar gescheiden was geraakt van zijn moeder. Volgens de BBC zegt de familie nu dat ze zich zijn glimlach zullen blijven herinneren.

Ook meldden de hulpdiensten dat er onder de slachtoffers een Italiaan en nog een Belg is.

Volgens de hulpdiensten liggen er na de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils nog 51 mensen in het ziekenhuis, 81 zijn er al ontslagen.

Beeld reuters

Barcelona wil komende zaterdag met een grote demonstratie protesteren tegen terrorisme en extremistisch geweld. Burgemeester Ada Colau en de Catalaanse regionale president Carles Puigdemont hebben deze oproep aan de burgers van de stad gedaan, meldde de krant La Vanguardia zondag.

De demonstratie staat onder het motto 'No tinc por', Catalaans voor 'Ik ben niet bang'. De zin werd al eerder uitgesproken kort na de aanslag op de Ramblas-boulevard. Sindsdien is het een symbool van de weerstand van de bevolking en hun wil om niet te worden geïntimideerd door terreur.

De demonstratie begint om 18.00 uur en eindigt op de Plaza de Catalunya, van waar een terrorist met een bestelwagen het voetgangersgebied van de Ramblas opreed.

In de Sagrada Familia in Barcelona zijn zondag de slachtoffers van de terreuraanslagen herdacht. Aan de mis in de wereldberoemde door Antoni Gaudi ontworpen kerk namen het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia, premier Mariano Rajoy, de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en tal van andere politici deel, zoals de burgemeester van Barcelona.

De mis 'voor de vrede' werd geleid door de aartsbisschop van Barcelona, Juan José Omella. De herdenking begon rond 10 uur in de ochtend met plechtige orgelmuziek. Bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils werden veertien mensen gedood, er vielen 120 gewonden.

De dienst in de Sagrada Familia Beeld ANP

De moeder van de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in Spanje heeft haar zoon opgeroepen zich over te geven. Younes Abouyaaquoub moet zichzelf aangeven bij de politie, citeert het nieuwsportaal van de Catalaanse radiozender Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio op Twitter de vrouw. De 22-jarige Marokkaan is voortvluchtig en is mogelijk naar Frankrijk uitgeweken.

Tijdens een bijeenkomst zaterdagavond voor het gemeentehuis van Ripoll, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Barcelona, distantieerden ongeveer veertig familieleden en kennissen van de verdachten zich van de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils.

Ze droegen posters met de woorden: "Niet in onze naam''. In Ripoll woonden sommige van de verdachten. De Catalaanse politie onderzoekt momenteel volgens verschillende mediaberichten of een imam de leider van de terroristische cel was.

In het onderzoek naar de aanslagen in Spanje heeft de politie de resten van een derde persoon gevonden in het ontplofte huis in Alcanar waar de terroristen de aanslagen in Barcelona en Cambrils voorbereidden. Dat melden verschillende Spaans media zondag.

In het huis in Alcanar vond woensdag een zware ontploffing plaats. Er werden meer dan honderd gasflessen gevonden die volgens de politie waren bedoeld voor een nog grotere terreuraanslag. Eerder had de politie in het huis al de resten gevonden van twee andere personen. Een van hen is wellicht een imam uit het dorpje Ripoll, waar een aantal van de terroristen woonden.

Het ontplofte huis in Alcanar waar de terroristen de aanslagen in Barcelona en Cambrils voorbereidden Beeld ANP

Koning Felipe en zijn vrouw Letizia hebben zaterdag de slachtoffers van de aanslag in Barcelona een hart onder de riem gestoken. Het Spaanse koningspaar bezocht de twee ziekenhuizen waar de meeste gewonden worden verzorgd.

's Avonds legden de koning en koningin bloemen bij het mozaïek van de kunstenaar Joan Miró op de Ramblas, waar het bestelbusje waarmee een IS-terrorist donderdag inreed op de wandelaars tot stilstand kwam. Ze waren in gezelschap van burgemeester Ada Colau en Carles Puigdemont, de president van de autonome regio Catalonië.

De rampplek op de bekendste promenade van Barcelona is inmiddels een zee van bloemen en kaarsen. Het koninklijk paar werd met applaus en hartenkreten begroet door de menigte. Opnieuw klonk ook het 'No tinc por', Catalaans voor 'Ik ben niet bang'.

Felipe en Letizia gingen zaterdag eerst naar het Hospital Del Mar, dat vlakbij de Ramblas ligt. Voordat ze de slachtoffers bezochten, spraken ze met artsen en verpleegkundigen over de behandeling van de gewonden. Daarna brachten ze een bezoek aan het Hospital de la Santa Creu i Saint Pau. Twaalf van de vijftig gewonden die in Barcelona worden behandeld, verkeren nog in levensgevaar.

Koning Felipe onderbrak zijn vakantie na de aanslagen in zijn land. Vrijdag woonde hij in Barcelona op het Plaza de Catalunya een herdenking bij.

De Spaanse koning en zijn vrouw bezoeken het ziekenhuis in Barcelona. Beeld anp

De Catalaanse politie is het niet eens met uitspraken van de landelijke overheid dat de terroristische groep die in Barcelona en Cambrils aanslagen pleegde, is opgerold. De minister van Binnenlandse Zaken had dat eerder gezegd.

Twee of drie verdachten worden nog gezocht. Zolang die niet gevonden zijn, kan de regering niet spreken van een verslagen terreurcel, vindt zowel de politie als de Catalaanse regering. "Wij laten het weten, wanneer we de cel hebben opgerold," aldus de politie.

De strenge grenscontroles tussen Spanje en Frankrijk vanwege de aanslagen in Barcelona en Cambrils, hebben ook zaterdag geleid tot tientallen kilometers file.

Veruit de langste file staat tussen Barcelona en Perpignan (A9): 22 kilometer file met urenlange vertragingen als gevolg, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Ook bij lokale grensovergangen in de Pyreneeën staan volgens de VID lange files.

Vrijdag waarschuwden de verkeersdiensten al dat Nederlandse vakantiegangers die terugrijden uit Spanje rekening moeten houden met lange wachttijden.

Tijdens verscherpte grenscontroles worden alle auto's één voor één gecontroleerd.

De Spaanse overheid gaat de verschillende toeristische hotspots in het land beter beveiligen, zegt de minister van Binnenlandse Zaken. "We zullen onze inspanningen op iedere locatie die dat nodig heeft richten," aldus Juan Ignacio Zoido.

Spanje handhaaft het dreigingsniveau op niveau 4, net onder het maximale niveau, liet hij verder weten. Er is geen acute dreiging voor een nieuwe aanslag, aangezien volgens de overheid de terroristische cel die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils geheel ontmanteld is.

Er liggen nog vijftig gewonden in het ziekenhuis als gevolg van de aanslagen in Barcelona.

Twaalf van hen verkeren in kritieke toestand. Vier mensen liggen in Cambrils in het ziekenhuis na de aanslag daar. Eén van hen heeft zware verwondingen, aldus de hulpdiensten zaterdag op Twitter. Het gaat veelal om toeristen.

De beveiliging is aangescherpt bij Hospital del Mar, waar het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia een bezoeken brengen aan de gewonden van de aanslag. Beeld anp

De Spaanse politie heeft zaterdagochtend in de gemeente Ripoll ten noorden van Barcelona het huis van een imam doorzocht.

Er is gezocht naar DNA-sporen, meldde de krant El Pais op basis van politiebronnen. De politie vermoedt dat een van de twee lijken die zijn gevonden in een huis in Alcanar, dat van de moslimgeestelijke kan zijn.

De terreurcel zou volgens de politie de aanslagen op de Ramblas in Barcelona en de verijdelde aanslag in Cambrils in het huis hebben gepland. In de woning in Alcanar vond woensdag een grote explosie plaats.

De politie kondigde zaterdag "meerdere gecontroleerde explosies" in Alcanar aan, en voegde eraan toe dat de bevolking zich daar geen zorgen over hoeft te maken. De woning raakte woensdag zwaar beschadigd door ontplofte gasflessen.

De gemeente Amsterdam neemt ook na de terreuraanslagen in Spanje geen extra maatregelen om het onmogelijk te maken op trekpleisters in de stad op een menigte in te rijden met een auto, bus of vrachtwagen.

Lees meer: Amsterdam: geen extra maatregelen

De politie bevestigt dat de terrorist Moussa Oukabir is gedood. Hij reed met een busje in op een menigte op de Ramblas. Eerder meldden Spaanse kranten al dat hij was gedood.

De Spaanse krant El Pais meldt dat ook de laatste terrorist die nog door de politie werd gezocht, de 22-jarige Younes Abouyaaqoub, zou zijn gedood. Dat bericht is niet bevestigd. In andere berichten wordt juist gesteld dat nog wordt gezocht naar Abouyaakoub, mogelijk ook in Frankrijk.

Amsterdam Centraal en de A'DAM Toren zijn vrijdagavond en zaterdagavond verlicht in de kleuren van de Spaanse vlag. Verder hangen de vlaggen op het stadhuis van de hoofdstad halfstok.

Amsterdam Centraal is verlicht in de kleuren van de Spaanse vlag Beeld anp

Honderden kaarsen branden in het donker bij herdenkplekken op de Ramblas. Mensen staan in bogen om de altaren heen en herdenken de slachtoffers.

Kaarsen branden op de Ramblas Beeld anp

De voetballers van FC Barcelona dragen zondag in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Real Betis niet hun eigen namen op de achterkant van hun shirts.
Op die plek boven het rugnummer staat bij allemaal 'Barcelona' en op de voorkant van het shirt is de inmiddels op Twitter bekende hashtag #TotsSonBarcelona (we zijn allemaal Barcelona) verwerkt.

De Catalaanse club heeft van de Spaanse voetbalbond RFEF toestemming gekregen voor deze uitingen van medeleven met de slachtoffers van de terreuraanslag donderdag op de Rambla.

Het Spaanse voetbal staat komend weekeinde stil bij het drama in de Catalaanse stad. Voor aanvang van alle wedstrijden in de twee hoogste klassen wordt een minuut stilte gehouden. De spelers van Barcelona dragen in Camp Nou tegen Real Betis niet alleen een speciaal shirt, maar ook rouwbanden.

Volgens de spaanse krant El Pais zijn drie van de vier terroristen, die door de politie gezocht werden, gedood in Cambrils.

De politie is nog op zoek naar de 22-jarige Younes Abouyaaqoub uit Girona.

De politie is alleen nog op zoek naar Abouyaaqoub Beeld anp

Mogelijk zijn er in Alcanar resten gevonden van een lichaam. In deze plaats ontploften gisteren gasflessen, die de aanslagplegers wilden gebruiken. De politie onderzoekt of de resten verband houden met de explosie. 

Reizigers die vanuit Spanje naar Nederland terugreizen moeten rekening houden met files. Dit komt door strengere grenscontroles na de aanslagen. 

Automobilisten moeten rekening houden met 1 tot 1,5 uur vertraging, meldt de ANWB.

Een groep extreem-rechtse demonstranten is de straat opgegaan om te demonstreren tegen vluchtelingen. Tegenover hen staat een groep anti-fascistische demonstranten. Dat meldt een verslaggever van El Pais. De groepen zorgen voor een onrustige sfeer. De politie probeert de gemoederen te kalmeren.

De 17-jarige Marokkaanse tiener Moussa Oukabir, die gisteren in een busje op de Ramblas de menigte inreed, is in Cambrils vanochtend gedood. Dat meldt de Spaanse krant El Periódico.

Driss Oukabir, de broer van Moussa Oukabir, is gisteravond gearresteerd. Hij beweert dat hij niets met de aanslag te maken heeft.

Vier mensen zijn tot nu toe door de Catalaanse politie gearresteerd in verband met de aanslagen. Vijf terreuverdachten met nep bomgordels zijn gedood.

24 forensische doktors hebben de hele nacht doorgewerkt om autopsie te verrichten op de overleden slachtoffers van de aanslag. 

Op de Ramblas zijn de meeste winkels nog gesloten. Op verschillende plekken zijn bloemen en kaarsen gelegd en staan mensen stil bij de aanslag. In de toeristische straat lopen veel mensen, maar het lijkt rustiger dan normaal. 

De Spaanse politie riep gister op om geen expliciete beelden van de aanslagen via sociale media te verspreiden. Toch werd dit soms gedaan. Als reactie op de negatieve beelden posten mensen, net als bij eerdere terroristische aanslagen, massaal kattenfoto's.

De doden en gewonden van de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils komen uit 34 verschillende landen, melden de Spaanse hulpdiensten. Bij de aanslagen vielen in totaal 14 doden en 130 gewonden.

Onder de slachtoffers bevinden zich onder anderen Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Amerikanen, Britten, Hongaren, Macedoniërs, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs en Italianen.

Donderdag werd al bekend dat bij de aanslag in Barcelona drie Nederlanders gewond zijn geraakt. Ze zijn niet in levensgevaar.

Iemand fotografeerde de explosie van de gasflessen, die de terroristen wilden inzetten. Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia.

In een huis in Alcanar werden, volgens de Spaanse politie, explosieven met gasflessen voorbereid.

Natalie Hiemstra (28) werkt in Barcelona en woont in een zijstraat van de Ramblas vlakbij Plaça Catalunya. Woensdagavond kon ze niet thuis slapen omdat de omgeving rond haar huis vanwege de aanslag was afgezet.

Hiemstra stapt normaal gesproken rond 17.00 uur bij het metrostation op Plaça Catalunya uit. "Omdat ik had uitgeslapen, bleef ik wat langer op mijn werk. Ik besefte pas later dat ik geluk heb gehad." Ze was nog op haar werk toen haar manager met het nieuws kwam en advies gaf niet de metro te pakken.

Ze appte meteen vrienden in Barcelona. "Het is echt zo bizar, je verwacht dit niet. Ik werd gebeld door een vriendin die een theater was ingevlucht. Die heeft daar vijf uur op de grond gelegen. Zij heeft vandaag meteen een ticket naar Nederland geboekt."

Hiemstra kon bij een vriendin slapen. "De hele nacht hoorde ik ambulances. En op elke hoek van de straat staat nog politie." Vanwege haar zeldzame bloedgroep, O-negatief, plaatste ze een oproep op Facebook om bloed te doneren.

Inmiddels kan ze haar eigen woning weer in. "Overal liggen bloemen op de Ramblas. Veel mensen huilen. Alle winkeltjes zijn weer open, maar het is echt een stuk rustiger op de Ramblas."

Theodor Holman schreef een column over de aanslag in Barcelona. Lees 'm hier: 'Ik wil doen of het niet is gebeurd, ik word er te agressief van.'

De Spaanse politie meldt dat de vier verdachten die nu zijn opgepakt 21, 27, 28 en 34 jaar oud zijn. Drie komen uit Marokko, een uit Spanje. Vermoed wordt dat zij een grotere aanslag wilden plannen dan die van donderdag. Vijf anderen zijn in Cambrils doodgeschoten door de politie. De man die met een bestelbus op voetgangers inreed, wordt nog steeds gezocht.

De bende zou vanuit de plaats Alcanar, ten zuiden van Barcelona de aanslagen hebben voorbereid. Dat is ook de plaats waar eerder deze week een explosie in een huis werd gehoord.

Eerder meldden de Spaanse krant El Periódico en persbureau ANP dat de aanslagen werden voorbereid door een groep van 8 tot 11 tieners tussen de 17 en 18 jaar. Dat bleek later niet te kloppen.

Het Centraal Station zal vrijdag- en zaterdagavond gehuld worden in de kleuren van de Spaanse vlag, als eerbetoon aan de slachtoffers.

Bij eerdere aanslagen werd dat ook al gedaan. Zo werd in maart vorig jaar de Belgische driekleur op het Paleis op de Dam geprojecteerd, nadat Brussel doelwit werd van terroristische aanslagen.

Burgemeester Van der Laan heeft een brief geschreven naar de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, om namens Amsterdam medeleven te betuigen.

Volgens de woordvoerder van Van der Laan is er na de aanslagen in Spanje contact geweest met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over de mogelijk gevolgen voor Amsterdam. Daaruit bleek dat het niet nodig is om nu extra maatregelen te treffen.

'Aanslagen zoals in Spanje, gisteren en vannacht, passen in het huidige dreigingsbeeld en benadrukken de realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben. Die aanslagen tonen aan dat een aanslag op elk moment en op elke plek kan plaatsvinden,' schrijft de woordvoerder van Van der Laan in een reactie.

De Nederlandse ambassadeur in Spanje, Matthijs van Bonzel, legt bloemen op Las Ramblas. Beeld anp

De Spaanse politie heeft vrijdagmiddag een vierde persoon aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen donderdag in Barcelona en Cambrils.

Wat de rol van deze persoon bij de aanslagen is geweest willen de veiligheidsdiensten nog niet zeggen.

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Spanje is volgens de reddingsdiensten vrijdagmiddag opgelopen naar veertien.

Het veertiende slachtoffer is een vrouw die ernstig gewond raakte bij de aanslag in Cambrils donderdagnacht. Ze overleed in een ziekenhuis.

Ook het aantal gewonden is naar boven bijgesteld. In totaal zijn nu 130 gewonden geteld.

De eerste drie dodelijke slachtoffers van de aanslagen zijn geïdentificeerd. Ze komen uit dezelfde familie. Het gaat om een zestigjarige man uit de plaats Lanteira in het zuiden van Spanje, zijn zoon en een nichtje.

De echtgenote van de man raakte zwaargewond en ligt in een ziekenhuis in Barcelona.

De slachtoffers hebben 34 verschillende nationaliteiten, melden de Spaanse hulpdiensten.

Op meerdere plaatsen in Spanje is vrijdag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de aanslagen van donderdag en vrijdag.

In Barcelona waren duizenden mensen, leden van de regering en andere hoogwaardigheidsbekleders bijeengekomen voor een plechtigheid.

Na de minuut stilte was er applaus en riepen veel mensen de leuze "No tinc por'', Catalaans voor "Wij zijn niet bang.''

De bijeenkomst op Plaça de Cataluna, amper honderd meter van de Ramblas waar de eerste aanslag plaatsvond, was met veel veiligheidsmaatregelen omgeven.

De autoriteiten hadden mensen opgeroepen te voet naar de plechtigheid te komen en geen tassen bij zich te dragen. Op de Ramblas hebben zich na de minuut stilte veel mensen verzameld en leggen ze bloemen neer. Ook hier wordt geapplaudisseerd en worden leuzen geroepen.

Belangstellenden op Plaça de Catalunya. Beeld anp
De Spaanse koning Felipe was ook aanwezig. Beeld anp

De daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils behoren volgens de Spaanse krant El Pais tot dezelfde terreurcel.

De krant zegt dat op basis van uitspraken van terrorisme-experts. De bende zou in totaal uit twaalf mensen bestaan. Tot nu toe heeft de politie drie van hen gearresteerd. Vijf leden van de groep werden in de nacht van donderdag op vrijdag doodgeschoten in Cambrils.

Het kabinet gaat het reisadvies voor Spanje niet aanpassen: Nederlanders hoeven hun eventuele vakantieplannen voor Spanje dus niet te wijzigen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Koenders noemde het wel belangrijk dat Nederlanders die in Spanje zijn of daarnaartoe willen, luisteren naar de adviezen van de lokale autoriteiten. "Verder laat ik dat echt aan iedereen over'', zei Koenders. "Voor sommigen is dat reden om hun vakantie af te zeggen, anderen zeggen: we gaan gewoon verder, de wereld gaat verder.''

Volgens de minister zijn de drie Nederlanders die bij de aanslag in Barcelona gewond zijn geraakt buiten levensgevaar. De Nederlandse ambassadeur heeft hun een bezoek gebracht.

Hij ging bij het drietal langs om te kijken hoe het met hen gaat en hoe hij hen kan helpen zo spoedig mogelijk naar Nederland terug te keren. Het is nog onduidelijk of Spanje de hulp die Nederland meteen na de aanslag aanbood inderdaad kan gebruiken, zei Koenders.

Beeld anp
Op Plaça de Catalunya wordt om 12.00 uur een minuut stilte gehouden. Beeld anp

Er is geen reden om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen na de recente aanslagen in Spanje. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof.

Het niveau blijft op vier van de vijf. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. De NCTV volgt de situatie in Spanje nauwgezet.

Dat wil zeggen dat er continu gekeken wordt of de veiligheidsmaatregelen nog toereikend zijn. :Er zijn al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen," meldt de NCTV. "Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de achtergrond en omstandigheden van de aanslagen. Ook de gevolgen voor Nederland en de eventueel te nemen maatregelen worden geïnventariseerd."

Het EK Hockey wordt vrijdagavond geopend met een minuut stilte. Zowel de Nederlandse hockeysters als de Spaanse hockeysters, die de eerste wedstrijd spelen, zullen rouwbanden dragen.

Op de Plaça de Catalunya worden vrijdagochtend bloemen en kaarsen neergelegd. Beeld anp

Volgens de Spaanse krant El País waren Nederlandse toeristen getuige van de aanslag in Cambrils. De zouden de confrontatie ter hoogte van de jachthaven gezien hebben. Ze zagen dat de auto drie mensen aanreed.

Agenten gaven een stopteken, dat werd genegeerd. In het vuurgevecht dat volgde, sloeg de auto van de terroristen over de kop. Ze kropen uit het wrak en vervolgden hun weg met messen. Vier van de vijf werden meteen doodgeschoten. De vijfde ontkwam.

Tijdens zijn vlucht verwondde hij een vrouw, die in kritieke toestand verkeert. Hij werd ongeveer 500 meter verderop teruggevonden door een politiehelikopter en ook doodgeschoten. In totaal zijn zes mensen gewond geraakt, onder wie drie agenten. Zij liggen in een ziekenhuis in Tarragona.

Het Spaans consulaat in Amsterdam houdt vrijdag een minuut stilte om de slachtoffers van de aanslagen in Spanje te herdenken. Het personeel zal om 12.00 uur bijeenkomen voor de ingang op het Frederiksplein. Op Plaça de Catalunya, vlakbij de Ramblas, is op dezelfde tijd een herdenking georganiseerd.

De Spaanse autoriteiten vermoeden dat bij de aanslagen acht mensen waren betrokken.

Ze zouden van plan geweest zijn een aanslag te plegen met gasflessen, meldt een bron bij justitie.

De Spaanse ambassade in Den Haag. Beeld anp

Op de Stopera hangt vrijdagochtend de vlag halfstok, als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Spanje. Ook op het Rotterdamse stadhuis en de Spaanse ambassade in Den Haag wordt op deze manier solidariteit getoond.

De drie vlaggen op de Stopera zijn halfstok gehaald. Beeld Het Parool

Een 16-jarige Nederlandse heeft haar beide benen gebroken bij de aanslag in Barcelona, meldt RTV Oost.

Het meisje, dat uit de Overijsselse plaats Ommen komt, was met een andere familie op vakantie. Naar omstandigheden gaat het goed met haar, vertelt een oom. Ook twee reisgenoten raakten gewond en liggen nog in het ziekenhuis.

De Ramblas vrijdagochtend. Beeld anp

Meer dan honderd mensen die bij de aanslag in Barcelona gewond zijn geraakt, liggen nog in het ziekenhuis. Dat meldt de Catalaanse regering via Twitter. De gewonden zijn verspreid over vijftien ziekenhuizen in de regio.

De bomgordels van de vijf terreurverdachten die in Cambrils zijn gedood, waren nep. Dat heeft de president van Catalonië, Carles Puigdemont, gezegd op de Catalaanse radiozender RAC1.

In Cambrils, niet ver van Salou, raakten zeven mensen gewond toen een auto op voetgangers inreed. Vijf van hen liggen nog in ziekenhuizen en eentje is in kritieke toestand.

Een auto ligt ondersteboven in Cambrils, waar vrijdagnacht een tweede aanslag werd gepleegd. Beeld anp

De Spaanse politie onderzoekt of de jongere broer van een man die eerst als verdachte van de aanslagen werd aangemerkt, betrokken was bij het bloedbad in Barcelona.

De bestuurder van het busje dat op het publiek inreed is nog altijd voortvluchtig. Een foto van Driss Oukabir werd na de aanslag verspreid. Hij meldde zich bij de politie en was tijdens de aanslag in zijn woonplaats Ripoll.

Volgens Oukabir is zijn identiteitsbewijs, waarmee het busje is gehuurd, mogelijk gestolen door zijn broer Moussa. De achttienjarige lijkt sterk op zijn tien jaar oudere broer. Spaanse media melden dat Moussa twee jaar geleden via social media heeft opgeroepen tot geweld tegen niet-moslims.

Op de vraag wat hij zou doen als hij de wereld zou leiden, antwoordde hij: "Alle ongelovigen doden en alleen moslims de religie laten belijden."

De krant El País heeft de hand gelegd op de politiecommunicatie tijdens de aanslag. De agent die de aanval meldde, omschreef de bestuurder van het busje. Die zou 1,70 meter zijn en een wit shirt met blauwe strepen hebben gedragen.

Belangstellenden tijdens de bijeenkomst op Plaça de Catalunya. Beeld anp

Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun familie, aldus Rajoy. "Terroristen zullen nooit een verenigd volk overwinnen dat de vrijheid verkiest boven barbaarsheid."

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Barcelona.

– Donderdagavond vielen dertien doden toen op de Ramblas in het toeristencentrum met een busje werd ingereden op publiek.
– Ook raakten zeker honderd mensen gewond, onder wie drie Nederlanders.
– Een Belgische vrouw kwam om. Volgens de Spaanse autoriteiten zijn er Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Hongaren, Macedoniërs, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs en Italianen onder de slachtoffers.
– De chauffeur van het bestelbusje wordt nog gezocht.
– Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

– Enkele uren later werden in de Catalaanse kustplaats Cambrils een tweede aanslag gepleegd. Terroristen reden met een auto in op voetgangers. Zeven mensen raakten gewond. De politie doodde vijf vermoedelijke terroristen.
– De terreurverdachten in Cambrils droegen bomgordels die later nep bleken.
– Volgens de Spaanse politie is er een verband tussen beide aanslagen. De politie denkt ook dat er een link is met een explosie in een woning in Alcanar waar explosieven werden gemaakt. Bij deze explosie kwam een persoon om het leven.
Drie mensen zijn aangehouden: onder wie een Spanjaard en een Marokkaan. De nationaliteit van de laatste verdachte is nog niet bekend.

Beeld anp

Onder de slachtoffers in Barcelona zijn veel Fransen. 17 van de 26 Franse gewonden zijn er slecht aan toe. Er is voor zover bekend geen link tussen de aanslagen en Frankrijk, zei minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb.

De Spaanse autoriteiten meldden eerder al dat er onder achttien nationaliteiten slachtoffers zijn gevallen. Het gaat onder meer om drie gewonde Nederlanders en een omgekomen Belgische vrouw. Onder de slachtoffers zijn verder mensen uit Duitsland, Spanje, Hongarije, Macedonië, Cuba, Italië, Ierland, Canada, Argentinië, Venezuela, Australië en Italië.

Journalist Annebeth Vis woont al vijftien jaar in Barcelona, op 50 meter afstand van de Ramblas. "Zijn we hier, in mijn geliefde stad, nog veilig?" vraagt ze zich af op de ochtend na de aanslagen.

'Barcelona is verslagen. Een stad die rouwt. Het is akelig stil op straat, in een metropool die normaal gesproken altijd - dag én nacht - bruist.'

Een politieagent bij een afzetting na de aanslag in Barcelona. Beeld anp
Op de Ramblas is vrijdagochtend veel politie aanwezig. Het gebied is wel toegankelijk. Beeld anp

De Spaanse politie heeft nog iemand aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Barcelona.

Dat gebeurde in het plaatsje Ripoll, meldt de Catalaanse radio. Eerder werden al een Spanjaard en een Marokkaan opgepakt. De nationaliteit van de laatste verdachte is nog niet bekend.

Spanjaarden moeten eensgezind zijn na de aanslagen. Dat is de teneur van de Spaanse kranten vrijdagochtend.

'Islamitische terreur is het grootste gevaar voor de veiligheid in de wereld,' schrijftt El Mundo. 'Samen zullen we terreur verslaan,' aldus La Razón.

Veel kranten beschrijven de chaos en angst op de Ramblas. De krant El Periódico heeft het over 'horror', El País spreekt van een 'terroristisch bloedbad' dat 'gepland en goed georganiseerd was'.

De Ramblas, de ochtend na de aanslag. Beeld anp

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders gewond zijn geraakt bij de tweede aanslag in Spanje, in Cambrils. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vijfde terreurverdachte, die donderdagnacht door de politie werd neergeschoten in Cambrils, is overleden. Dat meldt de politie via Twitter.

Vier andere verdachten kwamen al om door politiekogels. Volgens Spaanse media werden ze gedood toen ze uit hun auto stapten en weg wilden rennen.

Bij de aanslag in Barcelona zijn onder achttien nationaliteiten slachtoffers gevallen, melden de Spaanse autoriteiten. Het gaat onder meer om de drie gewonde Nederlanders en een omgekomen Belgische vrouw.

Onder de slachtoffers zijn verder Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Hongaren, Macedoniërs, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs en Italianen.

Uren na de aanslag in Barcelona werden in de Spaanse kustplaats Cambrils vijf terreurverdachten doodgeschoten die met een auto mensen overreden. Er vielen zeven gewonden, maar het is nog niet bekend hoe precies. De terroristen droegen bomgordels.

De politie laat weten dat de situatie in de plaats die ten zuiden ligt van Barcelona inmiddels onder controle is. De gewonden in Cambrils zijn zes burgers en een politieagent.

Een van de aanvallers raakte ook gewond maar overleed later. Volgens de Spaanse politie is er een verband tussen het incident in Cambrils en de aanslag eerder in Barcelona.

Spaanse politieagenten controleren een auto nadat vier vermoedelijke terroristen werden gedood. Beeld anp

Catalaanse politie zegt ervan uit te gaan dat de donderdagnacht gedode terroristen in Cambrils gelinkt zijn aan de aanslag eerder op de dag in Barcelona en de explosie in Alcanar daarvoor.

De Spaanse explosievendienst onderzoekt momenteel of de terreurverdachten in Cambrils bomgordels droegen. Zeven mensen onder wie één politieagent zijn gewond geraakt in de kustplaats ten zuiden van Barcelona. Het is nog onduidelijk wat er precies is voorgevallen.

De politie in Cambrils controleert het gebied, nadat de vijf terreurverdachten zijn gedood. Beeld anp

Vermoedelijke terroristen hebben geprobeerd een nieuwe terreuraanslag uit te voeren in het kustplaatsje Cambrils, op 120 kilometer van Barcelona, dat melden Spaanse media.

Volgens de Spaanse politie zijn vier terreurverdachten gedood. Ze hadden bomgordels om en zouden met een busje op mensen zijn ingereden, net als eerder donderdag in Barcelona. Ze zouden zeven mensen verwond hebben, onder wie twee ernstig, voordat politie hen uitschakelde.

In het plaatsje Cambrils, ten zuiden van Barcelona, is een grote politie-operatie gaande die te maken heeft met een terroristische aanslag. Er zouden meerdere doden zijn gevallen. Inwoners wordt door de politie aangeraden om binnen te blijven. "Breng jezelf niet in gevaar," aldus de hulpdiensten op Twitter.

Onduidelijk is of het om een nieuwe terroristische aanslag gaat, of met de aanslag in Barcelona. De autoriteiten zeggen hier niets over. Volgens Spaanse media gaat het om een nieuwe aanval, waarbij minstens drie doden zijn gevallen.

Beeld anp

De Catalaanse regering heeft donderdagavond een officiële rouwperiode van drie dagen afgekondigd wegens de terreuraanslag op de Rambla. De burgemeester van Barcelona Ada Calau riep iedereen op vrijdag om 12.00 uur een minuut stilte in acht te nemen om de slachtoffers te herdenken. ,,Het gaat erom te tonen dat we niet bang zijn en eensgezind in de strijd tegen barbarij en voor democratie'', zei ze.

Komend weekeinde is het voor aanvang van de wedstrijden in de Spaanse voetbalcompetitie ook een minuut stil in de stadions. Het gaat om de wedstrijden van de Spaanse Primera Division en de drie divisies daaronder (Segunda A, Segunda B en Tercera Division). De spelers van FC Barcelona zullen een zwarte rouwband dragen.

Beeld ANP

De minister van Binnenlandse Zaken van Catalonië, Joaquim Forn, heeft donderdagavond bevestigd dat de terreuraanslag dertien mensen het leven heeft gekost. Bovendien zijn er meer dan honderd gewonden te betreuren, een aantal is er slecht aan toe. Gevreesd wordt dat het dodental nog stijgt.

Forn kon nog geen mededelingen doen over de nationaliteit van de slachtoffers. Dat gebeurt zo snel mogelijk in samenwerking met de buitenlandse ambassades.

Beeld anp

Een samenvatting van wat we tot nu toe weten: De aanslag waarbij donderdag een bestelbus op La Rambla in Barcelona inreed op vele tientallen voetgangers, heeft zeker dertien mensen het leven gekost. Er zijn circa tachtig gewonden, onder wie drie Nederlanders. De politie arresteerde een verdachte. Een andere verdachte zou zijn gedood bij een schotenwisseling met de politie. Of een van hen het busje bestuurde, is niet bekend. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De drie Nederlandse slachtoffers verkeren niet in levensgevaar. Over hun identiteit en de aard van hun verwondingen is niets bekendgemaakt. Ze zijn naar een Spaans ziekenhuis gebracht en hebben al met hun familie in Nederland gesproken.

Afschuw
Nadat gruwelijke beelden van de aanslag via sociale media waren verspreid, riep de politie op om vooral geen filmpjes en foto's te delen. Politici vanuit de hele wereld spreken hun afschuw uit over de terreuraanslag. Zo spreekt Rusland onvoorwaardelijke steun uit aan de slachtoffers en autoriteiten.

De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de aanslag en zegt volledige steun van zijn land toe. Premier Mark Rutte spreekt van "een laffe aanslag tegen onschuldige mensen'' en "een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen''.

Koninklijk Huis
Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageren via Facebook: "Wij leven mee met hen die zijn getroffen door de aanslag in Barcelona en voelen ons verbonden met allen in Spanje en daarbuiten die zich keren tegen terreur en zich inzetten voor een samenleving zonder angst."

La Rambla, een drukke promenade die populair is onder toeristen, loopt vanaf het centrale Plaça de Catalunya tot aan de zee en is ruim een kilometer lang. Het midden is alleen toegankelijk voor voetgangers. De boulevard is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer.

Terreurorganisatie Islamitische Staat claimt de verantwoordelijkheid voor de aanslag, meldt persbureau Reuters. Dat gebeurde zoals gebruikelijk via het eigen persbureau Amaq. "De plegers van de aanslag in Barcelona zijn soldaten van IS," luidde het bericht.

Er zijn drie Nederlanders gewond geraakt bij de aanslag in Barcelona. Zij verkeren buiten levensgevaar volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Over hun identiteit en de aard van hun verwondingen is nog niets bekendgemaakt.

De drie zijn overgebracht naar een ziekenhuis en hebben gesproken met hun familie. De ambassade en de honorair consul in Barcelona staan hen bij waar nodig.

Het ministerie in Den Haag onderhoudt nauw contact met de Spaanse autoriteiten en ziekenhuizen in Barcelona. Minister Bert Koenders heeft zijn Spaanse ambtgenoot Alfonso Dastis condoleances overgebracht. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de wrede en laffe aanslag in Barcelona, hun nabestaanden en de gewonden die zijn te betreuren. De Ramblas, de wereldberoemde promenade in het hart van de stad, is in één klap veranderd in een plaats van rouw," aldus Koenders.

De Catalaanse autoriteiten melden dat er twaalf doden en tachtig gewonden zouden zijn gevallen. daarvan zouden 15 mensen zwaargewond zijn. Er zijn twee arrestaties verricht.

Beeld anp

Een van de aanvallers zou zijn omgekomen bij een vuurgevecht, meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Volgens de krant El País is er een vuurgevecht geweest met de inzittenden van een witte Ford Focus die niet wilde stoppen bij een politiecontrole.

De Catalaanse politie bevestigt tot nog toe alleen dat één verdachte is opgepakt. Hoeveel daders betrokken waren bij de aanslag met een bestelbus in het hart van de stad is nog onduidelijk.

De minister van Binnenlandse Zaken van Catalonië, Joaquim Forn, heeft donderdagavond via Twitter bevestigd dat de terreuraanslag op La Rambla in Barcelona dertien mensen het leven heeft gekost. Bovendien zijn er zeker vijftig gewonden te betreuren.

Beeld anp

De Spaanse politie heeft één verdachte van de terroristische aanslag in Barcelona gearresteerd. De publieke zender TVE en de krant El Independiente meldden dat de verdachte die vastzit Driss Oukabir heet. Ze publiceerden foto's van de jong uitziende man.

De politieactie na de aanslag lijkt nog niet voorbij met de arrestatie.

'Een zwarte dag in Barcelona", laat premier Mark Rutte in een reactie op de aanslag in de Spaanse stad weten. Bij de terroristische aanslag vielen volgens de politie zeker een dode en 32 gewonden. Spaanse media maken melding van zeker dertien doden

"Afschuwelijke beelden vanaf de Ramblas in Barcelona na een laffe aanslag tegen onschuldige mensen. Een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en gewonden. We volgen de zaak op de voet. En Nederland staat klaar als hulp nodig is," aldus de premier in een verklaring.

Noodnummer
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof volgt de situatie in Barcelona "nauwgezet''. Dat liet hij weten op Twitter.

Schoof wijst erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken momenteel probeert te achterhalen of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn en wijst op het bestaan van het noodnummer +31247247247 van het ministerie. "We proberen op alle mogelijke manieren, onder andere via lokale autoriteiten, om informatie te krijgen," aldus een woordvoerder van het ministerie.

Facebook
Ook kunnen mensen in Barcelona hun thuisfront laten weten dat ze in orde zijn via Facebook. Facebook heeft weer een veiligheidscheck opengezet via de pagina The attack in Barcelona Spain. Gebruikers kunnen ook berichtjes naar hun vrienden sturen om te vragen of ze veilig zijn. Facebook deed hetzelfde bij de aanslagen in Parijs, Londen, Nice, Berlijn en bij de grote brand in Londen.
waarmee mensen in Barcelona hun thuisfront kunnen laten weten dat ze in orde zijn.

Het dodental in Barcelona is volgens Spaanse media opgelopen tot dertien, nadat een bestelbus donderdag mensen overreed op de La Rambla in het hart van de stad. Onder meer Cadena SER, de grootste radiozender van het land, en de kranten El País en El Periódico meldden dit aantal slachtoffers.

De politie heeft officeel bevestigd dat zeker één persoon om het leven is gekomen en dat 32 mensen gewond zijn geraakt, van wie tien ernstig. Een stadsbestuurder meldde deze aantallen tegelijkertijd aan verslaggevers.

De Catalaanse politie heeft via Twitter officieel bevestigd dat in Barcelona sprake is van een terroristische aanslag. Spaanse media gingen daar al van uit op basis van hun eigen bronnen bij de politie.

Beeld anp

De politie heeft de Ramblas afgezet, en verzoekt iedereen om geen foto's en filmpjes te delen van de aanslag in het centrum. Mensen moeten het gebied verlaten, er wegblijven en de hulpdiensten niet in de weg lopen.

Mensen kunnen op Twitter via de hashtag #RedesSociales familie en vrienden laten weten dat ze veilig zijn, twittert de politie.

Beeld ANP

De Spaanse krant El Pais schrijft dat de Spaanse politie bevestigt dat er meerdere doden zijn gevallen. Het Spaanse radiostation Cadena SER meldt 13 doden.

De politie 'behandelt de zaak als een terroristische aanslag,' meldt de krant.

De Spaanse politie heeft nog geen aantallen genoemd en via de eigen kanalen nog niet bevestigd dat het om een terroristische daad gaat. De protocollen voor een aanslag zijn geactiveerd, aldus de politie, maar over de motieven achter de fatale rit is nog niets bekend.

TUI zoekt uit of er Nederlandse vakantiegangers op de plek waren waar een bestelbus inreed op een mensenmenigte. Dat gebeurde op de Ramblas in het toeristencentrum van de stad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag volgt de situatie op de voet. "We gaan na of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn," aldus een woordvoerder.

Twee gewapende mannen hebben zich verschanst in het centrum van Barcelona na het incident waarbij een witte bestelbus tientallen mensen omver reed op La Rambla in het centrum van de stad.

Dat meldt de Spaanse krant El Periodico. Onduidelijk is nog of de twee ook betrokken waren bij de aanrijding.

Beeld anp

Volgens de Spaanse politie reed de bestuurder van het busje opzettelijk in op de menigte.

Een witte bestelwagen is donderdag ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het altijd drukke toeristencentrum in Barcelona. Volgens de Spaanse politie zijn er tientallen gewonden. Ze sprak op Twitter van een "zware crash''.

Ooggetuigen meldden dat de chauffeur, die met zijn voertuig La Rambla opreed en daar veel slachtoffers maakte, zou zijn gevlucht.

De politie is op zoek naar een man van ongeveer 1,70 meter lang, die een wit overhemd met blauwe strepen draagt.

De reddingsdiensten hebben de mensen opgeroepen het gebied rond het Plaça de Catalunya te mijden en hebben gevraagd de metrostations in de buurt te sluiten. De omgeving is door de politie afgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden