Aanhouding in zaak mailkraak Peter R. de Vries

ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft woensdag een aanhouding verricht in het onderzoek naar de diefstal van e-mails van misdaadjournalist Peter R. de Vries.Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag verklaard.

De arrestant is Wim Dankbaar, tegen wie De Vries onlangs aangifte deed. Dankbaar behoort, evenals opiniepeiler Maurice de Hond, tot de groep die meent dat Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld in de Deventer moordzaak.

Volgens De Vries heeft Dankbaar zich toegang tot zijn mailbox verschaft toen zij vorig jaar samen in de Verenigde Staten werkten aan een tv-reportage over de moord op John F. Kennedy. De Vries meent dat Dankbaar zich stoort aan zijn opvattingen over de Deventer moordzaak: de journalist is van mening dat Louwes terecht is veroordeeld.

Dankbaar zat donderdag nog vast. De verwachting is dat hij, na verhoor, binnen enkele dagen weer op vrije voeten komt. De Nationale Recherche deed op 13 februari een inval in zijn woning in Overveen en nam toen computerapparatuur in beslag. Tegelijkertijd deed de recherche toen een inval in het huis van Maurice de Hond.

Dankbaar wordt ook aan de tand gevoeld over mogelijke betrokkenheid bij de mailkraak van de Deventer advocaat Jan Vlug. Ook van hem werden e-mails gestolen. De recherche arresteerde in die zaak een 34-jarige man uit Deventer, die inmiddels weer op vrije voeten is. Vlug is de raadsman van de zogeheten klusjesman, die in de ogen van De Hond en Dankbaar de werkelijke dader is in de Deventer moordzaak.

De advocaat van Dankbaar, J. Taekema, stelt dat nog niet vaststaat of de handelingen van zijn cliënt strafbaar zijn. Daarnaast is het volgens hem zo dat De Vries zelf de toegangscode in de laptop van Dankbaar heeft ingevoerd. Verdere verspreiding van de persoonlijke e-mails van De Vries was niet de bedoeling, licht Taekema toe.

De advocaat noemt het opvallend dat het Openbaar Ministerie hem geen informatie verstrekt, maar de media wel weet te vinden. Dankbaar denkt dat dit te wijten is aan zijn kritiek op de handelwijze van justitie in de Deventer Moordzaak. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden