Aanhouding Boston ontkend, wel 'vorderingen in onderzoek'

Tegenstrijdige berichten over de arrestatie van een verdachte van de aanslag bij de marathon van Boston hebben woensdag voor grote verwarring gezorgd in de Verenigde Staten. Nieuwszender CNN en AP meldden op basis van anonieme bronnen dat een verdachte was aangehouden. Van officiële zijde werd die doorbraak korte tijd later weer ontkend. Wat niet is tegengesproken, is dat de politie vorderingen heeft gemaakt in het onderzoek naar de aanslag.

Sporenonderzoek in Boston. Beeld getty
Sporenonderzoek in Boston.Beeld getty

De politie van Boston liet via Twitter weten dat er in tegenstelling tot de berichtgeving nog niemand is aangehouden en een woordvoerder van de Amerikaanse federale recherche FBI meldde in een e-mail dat er niemand is opgepakt. 'Er zijn nog geen arrestaties verricht in verband met de aanslag tijdens de marathon van Boston', zei de FBI in een e-mailverklaring, waarin ze de media opriepen terughoudend te zijn.

Eerder meldden onder andere CNN en AP dat de politie een verdachte had gearresteerd. De bron van AP houdt, ondanks de ontkenning van de federale autoriteiten, vol dat er een arrestatie is verricht. De verdachte zou volgens AP nu naar een federale rechtbank in Boston gebracht worden. Wie de verdachte zou zijn, is onduidelijk. Volgens CNN zou het gaan om een man met een donkere huidskleur. Hij zou op video zijn vastgelegd terwijl hij een zak op straat deponeerde op de plek waar een van de explosies plaatsvond en zijn weggelopen.

De doorbraak kwam volgens CNN uit de analyse van video van een warenhuis in de buurt van de tweede explosie. Een video van een televisiestation zou ook bijgedragen hebben aan de vooruitgang.

Door de twee explosies in de buurt van de finish van de marathon op Boylston Street kwamen maandag 3 mensen om het leven. Bijna 180 anderen raakten gewond. Zojuist werd de identiteit van het derde slachtoffer bekend. Het gaat om student Lingzu Lu van de Universiteit van Boston, meldt CNN.

2000 tips
De politie heeft al ruim 2000 tips ontvangen en veel foto's en videomateriaal van het publiek. De federale recherche FBI had daartoe ook nadrukkelijk opgeroepen.

Op beelden die de FBI aan een nauwgezet onderzoek onderwerpt, is te zien hoe een man volledig in het zwart gekleed onmiddellijk na de ontploffing wegvlucht, terwijl de andere toeschouwers ineenkrimpen van de klap.

Er zijn bewijzen gevonden dat de twee bommen met een tijdklok tot ontploffing zijn gebracht en niet met een afstandbediening. Het gebruikte mechanisme is van belang in de speurtocht naar de daders. Dinsdag werd bekend dat het om zelfgemaakte bommen ging, waarvan zeker een met een snelkookpan gevuld met onder meer spijkers. Waarschijnlijk zat een van de bommen verstopt in een zwarte tas, die mogelijk tussen het publiek stond vlak bij de finish van de loop.

Het is nog steeds onduidelijk of er ook buitenlandse terroristische groeperingen bij de aanslag betrokken zijn. De aanslag is nog niet opgeëist.

Op Boylston Street is nog steeds ruim 1 mijl hermetisch afgesloten om onderzoek te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden