PlusAchtergrond

Aanhangers van Trump en Bolsonaro de straat op tegen coronamaatregelen

In het weekend dat de 40.000ste Amerikaan aan het coronavirus stierf, werd op verschillende plekken in het land geprotesteerd tegen de maatregelen die moeten voorkomen dat er nog veel meer slachtoffers vallen. 

Ook in Denver, Colorado, hielden de demonstranten tegen de coronamaatregelen weinig afstand.Beeld Jason Connoly/AFP

In onder meer Minnesota, Washington, Colo­rado, Texas en Wisconsin zijn mensen dit weekend de straat opgegaan om te protesteren tegen de maatregelen die bedoeld zijn om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De omvang van die protesten varieerde van enkele tientallen in Texas tot duizenden in Michigan.

Gemene deler: woede, frustratie en wantrouwen richting de overheid. Dat laatste sentiment is Amerikanen sowieso niet vreemd, maar de beperkingen die zijn ingesteld met het oog op Covid-19 geven er extra brandstof aan. ‘De overheid die gezonde burgers dwingt om thuis te blijven, dat heet tirannie,’ aldus de organisatie van het protest in Wisconsin. Van te veel overheidsbemoeienis zijn Amerikanen afkerig, pandemie of niet.

Bevrijd de staten

Oproepen van organisatoren ten spijt droegen veel van de demonstranten geen mondkapjes of ander beschermingsmateriaal. In Texas riep de menigte om het ontslag van Anthony Fauci – de immunoloog van de regering – en in Michigan om ‘de opsluiting’ van gouverneur Gretchen Whitmer. In Colorado kwam het tot confrontaties met medisch personeel dat als tegenreactie verkeer probeerde tegen te houden. In staten waar dat is toegestaan, droegen demonstranten automatische wapens op de rug. Overal waren Amerikaanse vlaggen en de beeltenis van president Donald Trump te zien.

De demonstranten voelden zich gesteund door tweets van de president, waarin hij opriep een aantal plattelandsstaten te ‘bevrijden’.

Vergelijkbare geluiden klonken dit weekend in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, waar president Jair Bolsonaro doodleuk zelf aan een demon­stratie deelnam en vanaf een motorkap opriep tot niet minder dan een opstand. “Het is jullie plicht om te vechten voor je land! We willen nergens over onderhandelen. We willen actie voor Brazilië!” Ook in Berlijn gingen dit weekend honderden mensen de straat op. Daar waren geen politici bij betrokken.

Ruzie met gouverneurs

Vrijwel niemand gaat ervan uit dat Bolsonaro daadwerkelijk een opstand wil, of dat Trump hoopt dat staten worden ‘bevrijd’. Van wie, is bovendien de vraag.

De Amerikaanse president had het dit weekend aan de stok met een aantal gouverneurs, zowel Democraten als Republikeinen. Hij moest schoorvoetend toegeven dat niet hij, maar gouverneurs gaan over het al dan niet versoepelen van preventieve maatregelen. Een ­andere ruzie, over het aantal coronatests, waar die vandaan moeten komen en wiens verantwoordelijkheid het is dat er genoeg zijn, is nog onbeslist.

Minderheid

Bolsonaro en Trump nemen met hun houding ten aanzien van Covid-19 een gok. Onderzoeksbureau Pew constateerde vorige week dat twee derde van de Amerikanen – inclusief Republikeinen – eerder bang is dat het openbaar leven te snel wordt opgestart, dan te langzaam. Veel ondervraagden in dat onderzoek gaven bovendien aan al afstand tot anderen te bewaren voordat dit verplicht werd.

Groepen die zich tegen de in hun ogen draconische co­ronamaatregelen keren, zijn kortom in de minderheid. Dat wil niet zeggen dat ze geen invloed hebben. Adam Brandon, betrokken bij de oprichting van de Amerikaanse Tea Party, zei in een interview dat hij parallellen ziet met de rechtse protestbeweging die de Repu­blikeinse Partij in conservatieve richting heeft geduwd. Trump, gisteren tijdens zijn persconferentie: “Deze mensen houden gewoon van ons land en willen weer aan het werk.”

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden