Plus

Aanhang ziet in Thierry Baudet een nieuwe Pim Fortuyn

De nieuwe partij Forum voor Democratie haalt in de peilingen tot twee zetels. Aanhangers zien in lijsttrekker Baudet een nieuwe Fortuyn.

Deborah Jongejan
Thierry Baudet in een regenachtig Venlo. 'Hij gaat Fortuyns klus afmaken' Beeld Koen Verheijden
Thierry Baudet in een regenachtig Venlo. 'Hij gaat Fortuyns klus afmaken'Beeld Koen Verheijden

Het regent in Venlo. Thierry Baudet (34) hoopt de stad voor zich winnen - niet toevallig omdat Geert Wilders ervandaan komt - maar er loopt geen hond op straat. Baudet en zijn jonge vrijwilligers houden de moed er in. "Ik ben zo blij dat het regent, anders zou ik de hele dag moeten flyeren," grapt Baudet.

Tegenstanders zien in hem een narcist, een ijdeltuit. Aan zelfvertrouwen heeft Baudet geen gebrek. Hij noemt zichzelf 'de belangrijkste intellectueel van Nederland'. "Als ik Jesse Klaver hoor praten, hoor ik leegte. Ik heb daadwerkelijk ideeën en daadwerkelijk geleerd."

Haalbare oplossingen
Net als leeftijdgenoot Klaver heeft ook Baudet veel vrouwelijke fans. "Mag ik met je op de foto?" vraagt Sandra de Boer met haar vriendin. Met een gulle lach en hand op de schouder poseert Baudet met de dame van 52.

Ze weet nog niet op wie ze moet stemmen, maar deze nieuwkomer maakt zeker kans. "Hij viel me op tv meteen op. Zijn looks hè. En die naam onthoud je ook."

Ze is niet de enige vrouw van middelbare leeftijd die gecharmeerd is van Baudet. "Knappe man. Ik krijg het er warm van," lacht Loppan Struving (61) uit Weert.

Aanhangers zien in hem een nieuwe Pim Fortuyn. Een intellectueel, die geschiedenis en rechten studeerde en negen boeken schreef. Zijn belangrijkste punten: bindende referenda, uit de EU en stoppen met 'massa-immigratie'.

Wilders wil dat min of meer ook, maar die zegt het zo grof, vinden Forumaanhangers. En hij heeft geen haalbare oplossingen, Thierry wel. "Hij gaat de klus van Fortuyn afmaken," zegt Marko Corbeet.

Corbee is de chauffeur van Baudet en rijdt hem drie, vier keer per week het land door. Zijn boodschap trekt veel studenten en ondernemers. Voor de partij werken slimme mensen, met goede banen. Een cameraman neemt alles op en zet filmpjes op Facebook. Forum is daar het actiefst.

Diep wantrouwen
De busjes van Forum rijden naar Roermond. In een vol café gebruikt Baudet grote woorden: er is 'een aanval' op 'onze natiestaat' door de 'perfide elite'. Hij combineert diep wantrouwen jegens Haagse politici met complottheorieën over de ondergang van onze cultuur. Instemmend geknik als Baudet zegt dat de economie vooral groeit doordat er extra bedden moesten komen voor migranten.

"Hij zegt het met charme en flair," zegt toehoorder Elmee Schouten (61). Hij weet nog niet of zijn stem naar Baudet gaat, maar voelt zich wel aangesproken. "Ongebreidelde immigratie tast onze cultuur aan."

Zie ook: Thierry Baudet geeft kijkje in zijn 'postzegel' aan de gracht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden