Aangifte wegens meineed tegen Heineken

Curator Marc van Zanten, die het faillissement afwikkelt van het Amsterdamse entertainmentbedrijf Van Hoorn Company, heeft aangifte van meineed gedaan tegen de bedrijfsjurist van Heineken.

© ANP Beeld
© ANP

Volgens Van Zanten heeft de bedrijfsjurist tijdens een getuigenverhoor in deze zaak leugenachtige verklaringen hebben afgelegd. Dat staat in het nieuwe faillissementsverslag.

Frank van Hoorn zelf heeft aangifte tegen de advocaat van Heineken gedaan, wegens valsheid in geschrifte. Hij heeft ook een klacht ingediend bij de deken van de Orde van Advocaten Amsterdam.

De zaak gaat over het faillissement van het entertainmentbedrijf van Van Hoorn. Het bedrijf had in 2003 sterren als Jay-Z en Erykah Badu geboekt voor het evenement Heineken Nightlive. Toen de oorlog in Irak uitbrak, wilden de artiesten niet meer naar Nederland reizen. Van Hoorn wilde het evenement uitstellen, maar Heineken werkte daar niet aan mee. De brouwer gelastte het evenement af, waardoor Van Hoorn in financiële nood kwam. Daarna legde Heineken beslag en ging Van Hoorn failliet.

Overmacht
Volgens curator Van Zanten heeft Heineken het evenement ten onrechte niet meer door laten gaan, omdat sprake was van overmacht. Ook het beslag was in zijn ogen niet terecht. Hij spande een rechtszaak aan tegen de brouwer, waarin hij, namens de schuldeisers 2,6 miljoen euro schadevergoeding eiste. De rechter wees die claim af. Het beroep loopt nog.

Volgens Van Zanten heeft hij in zijn achttienjarige loopbaan als curator nimmer aangifte gedaan. ''Dit is uitzonderlijk. In deze zaak heeft de bedrijfsjurist van Heineken, iemand op wie je moet kunnen vertrouwen, onwaarheden verklaard.''

De aangifte van valsheid in geschrifte van Van Hoorn heeft betrekking op de datum waarop de sponsorovereenkomst door de brouwer is ontbonden.

Heineken is verbaasd. ''Onze bedrijfsjurist is ervan overtuigd dat hij geen meineed heeft gepleegd,'' aldus een woordvoerder. De valsheid in geschrifte is volgens hem 'een kwestie van juridische interpretatie'. Ergens waar 'is verbonden' stond, had 'wordt verbonden' moeten staan. Dit had geen invloed op het verloop van de zaak, zegt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden