Aangifte van milieudelict in Hedwigepolder

Tegenstanders van het onder water zetten van de Hedwigepolder gooien een nieuw wapen in de strijd. Tijdens een inloopbijeenkomst dinsdag in Hulst over de plannen voor het ontpolderen, liet de stichting Red onze Polders weten dat ze aangifte gaat doen van een dreigend milieudelict.

Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen. Beeld anp
Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen.Beeld anp

'Als de plannen voor het onder water zetten van de Hedwigepolder doorgaan, raakt het gebied vervuild met giftig slib', zei woordvoerder Leendert van Melle van Red onze Polders voor het stadhuis van Hulst.
Medewerkers van de provincie lieten in een reactie weten dat het risico op vervuiling met giftig slib door ontpoldering in 2010 ook al aan de orde is geweest. 'Toen is geconstateerd dat de kwaliteit van de Westerschelde in de loop der jaren is verbeterd', aldus een medewerker van de provincie. 'De waarden van vervuiling in PCB's en andere stoffen zijn niet van dien aard dat ze een gevaar zijn voor mens, plant en dier.'

De Vogelbescherming Nederland maakt zich nog geen grote zorgen. 'Vooralsnog laten wij de voordelen van ontpoldering veel zwaarder wegen', zei een woordvoerder van de organisatie. 'Door ontpoldering komt er meer voedsel voor de enorme aantallen vogels die er broeden of voedsel zoeken tijdens de trekperiode.'

Besluit ontpoldering
In december nam het kabinet het besluit de Hedwigepolder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel. Het ontwerprijksinpassingsplan daarvoor ligt tot eind september ter inzage. Tegenstanders van het ontpolderen grepen de informatiebijeenkomst in Hulst aan om te protesteren tegen de plannen. Buiten het stadhuis werd onder het toeziend oog van vele tientallen mensen het rijksinpassingsplan voor de Hedwigepolder in twee vuurkorven in brand gestoken. Een aantal boeren uit de streek was met tractoren naar het stadhuis gekomen.

Maar de informatiebijeenkomst maakte duidelijk dat er ook mensen zijn die denken dat het ontpolderen van de Hedwigepolder kansen biedt. 'Ik heb bijvoorbeeld gesproken met ondernemers die interesse hebben om een bed & breakfast of een ander toeristisch project te beginnen, omdat ze beseffen dat in de Hedwigepolder een mooi, groot natuurgebied ontstaat', aldus een provinciemedewerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden