Aangifte van illegale afluisterpraktijken PvdA en GroenLinks

De Stichting Erfpachters Belangen Amsterdam (Seba) heeft aangifte gedaan van illegale afluisterpraktijken tegen de PvdA en GroenLinks en fractievoorzitters Marjolein Moorman en Marieke van Doorninck.

Jasper Karman
Handtekeningen werven voor het referendum, Noordermarkt, 9 november. Beeld Elmer van der Marel
Handtekeningen werven voor het referendum, Noordermarkt, 9 november.Beeld Elmer van der Marel

De Seba is boos omdat de partijen clandestien gesprekken hebben opgenomen met medewerkers van een pr-bureau dat ze had ingehuurd om handtekeningen te verzamelen voor het referendum over erfpacht. PvdA en GroenLinks zitten niet op dat referendum te wachten en wilden met de opnames aantonen dat er oneigenlijke argumenten zijn gebruikt om Amsterdammers te laten tekenen.

Voorzitter Koen de Lange van de Seba: 'Ze tonen zich slechte verliezers door 36.000 Amsterdammers zo weg te zetten.' Hij wijst erop dat het clandestien opnemen van gesprekken verboden is en beschouwt het als een sabotagepoging van het referendum.

Niet oneigenlijk
De Lange stelt ook dat de gebruikte argumenten helemaal niet oneigenlijk zijn. 'Het klopt toch gewoon dat de gemeente de waardestijging van woningen wil afromen?'

Ook het verwijt dat de Seba het referendum zou hebben 'gekocht' met hulp van vastgoedbaronnen, werpt hij verre van zich. 'De PvdA probeert nu te spinnen dat 'de machtige vastgoedlobby' achter Seba zit. Onzin, of men moet de 660 huiseigenaren bedoelen die lid zijn van de Seba.'

Hij bevestigt wel dat voor het referendum 'kleine bedragen' zijn ontvangen.

De PvdA liet gisteravond weten dat juridisch advies is ingewonnen voordat de medewerkers met de taperecorders de straat op werden gestuurd en dat dit niet verboden is.

Vandaag meldt de partij juist blij te zijn met de aangifte. 'Dit geeft ons namelijk de kans om nog een keer het verhaal te vertellen dat de vastgoedlobby handtekeningen van Amsterdammers ronselt met leugens,' zegt een woordvoerder. De PvdA heeft de hoop laten varen dat de handtekeningen ongeldig worden verklaard, en noemt het een principekwestie.

Lees vandaag (29-11) meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden