Aangifte van discriminatie tegen Zaanse partijoprichter

De oprichter van de Vrije Democratische Partij (VDP) uit Zaanstad doet ernstige antisemitische en homofobe uitspraken, vindt Bureau Discriminatiezaken. De organisatie doet woensdag aangifte van discriminatie.

Hannah Stöve
Burhan Gökalp in een filmpje op Youtube. Beeld
Burhan Gökalp in een filmpje op Youtube.Beeld

Op Twitter, Facebook en op Youtube doet partijoprichter Burhan Gökalp felle uitspraken over joden en homo's. Zo moet het Anne Frankhuis opgedoekt worden, en het homohuwelijk verboden. Een eerder opgerichte Facebook-pagina werd al offline gehaald vanwege antisemitische uitspraken.

Vorige week deed Gökalp zijn dertig partijpunten uit de doeken in een Youtube-filmpje van twintig minuten lang, waarin hij soortgelijke standpunten toelicht. Voor het lokale Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland was dit aanleiding om aangifte te doen van discriminatie.

"Toen wij eind november op de uitspraken stuitten hebben we het Openbaar Ministerie een selectie gestuurd, om te bepalen of er te maken is met een strafbaar feit," vertelt coördinator van het meldpunt Erik Schaap.

"Maandag kreeg ik groen licht van het OM, ik heb meteen de politie gebeld. Woensdag doe ik aangifte."

Volgens Schaap heeft de Vrije Democratische Partij zich laten verleiden tot antisemitische en homofobe uitspraken en speelt er een "mengeling van onwetendheid, onnozelheid en kwaadaardigheid."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden