Aangifte tegen Tulleken om uitvinding bloedvatschroef

Neurochirurg Kees Tulleken wordt met twee collega's opnieuw aangeklaagd door de Belgische neurochirurg Erwin de Winter in de inmiddels jarenlang slepende kwestie over de uitvinding van een schroefje dat bloedvaten aan elkaar hecht. Dinsdag is aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte.

Redactie
Universitair Medisch Centrum in Utrecht Beeld ANP
Universitair Medisch Centrum in UtrechtBeeld ANP

De Winter claimt dat zijn ontwerp van het schroefje is gestolen door de drie onderzoekers van het UMC. In de strafzaak die momenteel loopt is volgens De Winters advocaat Gabriel Meijers 'aantoonbaar gelogen' door Tulleken en zijn collega's, daarom is opnieuw aangifte gedaan.

De ruzie tussen de neurochirurgen gaat over een door De Winter ontworpen bloedvatschroef. De Winter is naar zijn zeggen de uitvinder van de techniek die een flinke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het werken met naald en draad. Tulleken zegt echter dat de schroef door het team van het UMC - waar De Winter ook deel van uitmaakte - is ontworpen. Het UMC Utrecht laat in een reactie weten van mening te zijn dat de uitvinding tijdens dienstverband is gedaan 'waardoor het UMC Utrecht de wettelijke rechthebbende op deze uitvinding is'.

Tulleken zei twee jaar geleden over de kwestie: 'Uit naam van ons drieën is een patent aangevraagd. Overigens bleek de techniek toch niet goed te werken, dus het patent heeft sowieso weinig waarde meer.'

Tulleken is een bekend neurochirurg. Een jaar geleden kwam hij in opspraak omdat hij het medisch beroepsgeheim zou hebben geschonden rondom het ongeluk van prins Friso. Hij besprak de gezondheidssituatie van de prins met artsen van het ziekenhuis, zijn vrouw - die erbij stond en journalist is - schreef daarover in de krant.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden