'Aangifte tegen Simonis niet serieus genomen'

Het Openbaar Ministerie in Middelburg heeft de aangifte tegen kardinaal Ad Simonis wegens meineed niet serieus genomen. Het OM heeft zelf geen enkel onderzoek verricht terwijl daar genoeg reden voor was. Advocaat Niels van Schaik van misbruikslachtoffer Gideon Uvyn uit Breda heeft dat vrijdag gezegd in een eerste reactie op sepot van de aangifte.

ANP
Kardinaal Simonis. Beeld anp
Kardinaal Simonis.Beeld anp

De Bredanaar die is misbruikt door de vorig jaar overleden salesiaanse pater Jan N., stapte na publicatie van het onderzoek door Wim Deetman naar de politie. De man meent dat de kardinaal tijdens getuigenverhoor bij de rechtbank in Middelburg heeft gelogen toen hij zei dat hij niet wist over misbruik van kinderen door geestelijken.

De commissie-Deetman heeft vastgesteld dat Simonis in het openbaar heeft gezegd dat hij zich ongeveer tien gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters kan herinneren. Deetman concludeerde dat het er vermoedelijk wat meer zijn geweest. Simonis had geen contacten met slachtoffers en plegers maar hij werd wel geïnformeerd, aldus Deetman.

Het OM in Middelburg liet eerder deze week weten dat er onvoldoende aanleiding is voor een verdenking van de kardinaal. Van Schaik zegt dat het OM de vermeende leugens op zijn minst met de beschuldigde had kunnen bespreken. 'Dat zou ook voor Simonis prettig zijn.'

De advocaat zegt dat de verdenking meineed en de geschokte rechtsorde zelfs een huiszoeking rechtvaardigen zoals in België is gebeurd. De Belgische pers berichtte eerder deze week dat bij de Belgische kardinaal Godfried Danneels brieven van slachtoffers zijn gevonden, terwijl hij altijd heeft ontkend dat hij wist over het seksueel misbruik binnen de Belgische kerk.

'Ik heb het gevoel dat het OM Middelburg de aangifte niet serieus heeft genomen', zegt Van Schaik. De advocaat en zijn cliënt sturen hun klachten nog deze maand naar het gerechtshof, kondigde hij aan.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de aangifte serieus is beoordeeld maar dat argumenten die de aangever gebruikt, niet kloppen. De woorden die hij Simonis in de mond legt, heeft de kardinaal niet gebruikt, zegt een woordvoerster. Op verzoeken om de aangifte aan te vullen, is niet gereageerd, aldus de zegsvrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden