Aangifte tegen raadslid Landsmeer na mishandeling

De politie Purmerend heeft een aangifte van mishandeling tegen het Landsmeerse raadslid André La Fontaine in onderzoek. Hij zou huurders van een pand van een kennis van hem geduwd en geschopt hebben.

David van Unen
André La Fontaine Beeld Rink Hof
André La FontaineBeeld Rink Hof

Callum Lattimir en zijn vriendin Shaila Ravestein troffen de voorman van Positief Landsmeer vrijdag aan op het erf op de Kanaalweg waar Lattimir een tot woonhuis omgebouwde schuur huurt.

La Fontaine blokkeerde daarvan de deur. Na een woordenwisseling schopte hij eerst tegen de boodschappentas van Ravestein en daarna tegen haar knie. De vrouw kreeg naar eigen zeggen ook een duw van La Fontaine. Lattimir, die tussen beiden kwam, kreeg een schop in zijn buik. De Brit heeft de reumatische aandoening de ziekte van Bechterew waardoor de trap ernstige gevolgen had kunnen hebben, zegt hij.

Huurverhoging
Lattimir en de verhuurder van die schuur leven al langer in onmin met elkaar. De inzet is (zo staat ook in het proces-verbaal van de aangifte) een door de verhuurder aangekondigde huurverhoging van 400 euro, waar Lattimir niet mee akkoord ging.

De verhuurder zou daarop eerst het internet hebben afgesloten en later, toen Lattimir een advocaat in de arm nam, ook de elektra. Ook over de rechtsgeldigheid van het afgesloten huurcontract zijn beide partijen het niet eens.

"Hij verhuurt expres aan expats maar stelt z'n contracten in het Nederlands op," zegt Ravestein. Dat doet hij vaker, zeggen omwonenden die niet met hun naam in de krant willen.

'Toevallig'
Toen Lattimir en Ravestein vrijdag terugkwamen, bleek de oprit geblokkeerd door de auto van de verhuurder en stond La Fontaine bij de deur, die hij dichthield. La Fontaine laat per mail weten dat hij 'toevallig' bij de verhuurder was toen de 'betrokkenen' het geblokkeerde hek van het erf 'binnendrongen'.

Lattimir had dat hek geopend met een afstandsbediening. Het raadslid zegt te hebben geprobeerd met de twee in gesprek te gaan. 'Maar zonder iets te zeggen wilden zij dwars door mij heen', schrijft hij. 'Dat kan natuurlijk niet.'

Op een video-opname die Lattimir maakte, is te zien hoe de verhuurder hem een duw geeft en zich discriminerend naar hem uitlaat. De vermeende mishandeling van La Fontaine is niet te zien. Een felle woordenwisseling die minutenlang doorgaat wel. Op het shirt van Lattimir is een voetafdruk te zien. Volgens hem en zijn vriendin afkomstig van de schoen van La Fontaine.

Hotel
Lattimir en Ravestein zeggen dat twee agenten die op een goed moment op de Kanaalweg arriveerden hen opdroegen het terrein binnen 1,5 uur te verlaten. Dat hebben ze ook gedaan. Het stel verblijft sinds vrijdag op eigen kosten in een hotel in Spaarnwoude.

Een woordvoerder van de politie Noord-Holland wil op die bewering van het stel niet ingaan.

"De collega's hebben geprobeerd te bemiddelen. Als dat niet naar de zin van betrokkenen is gebeurd, kunnen ze daarover een klacht indienen." Volgens de woordvoerder is met Lattimir en Ravestein afgesproken dat de wijkagent op korte termijn contact opneemt.

Lees ook: 'Lastpak' van Landsmeer mogelijk uit gemeenteraad gezet

Het shirt van Lattimir na de confrontatie met La Fontaine en Ruijs Beeld -
Het shirt van Lattimir na de confrontatie met La Fontaine en RuijsBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden