Nieuws

Aangifte tegen oud-bestuursleden pedoclub Martijn

Oud-bestuursleden van de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn weer volop actief op internet. Ze beheren verschillende websites waarop ze pedofilie verheerlijken en filmpjes plaatsen van jonge kinderen. De stichting Strijd tegen Misbruik heeft maandag aangifte gedaan.

Beeld ANP XTRA

De Hoge Raad verbood in 2014 Martijn, omdat de vereniging ‘de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseert, dergelijke contacten zelfs verheerlijkt en haar opvattingen ook propageert’.

“Seksueel contact van volwassenen met jonge kinderen is naar de in Nederland levende maatschappelijke opvattingen echter een daadwerkelijke en ernstige aantasting van de lichamelijke en seksuele integriteit van het kind, dat daardoor grote en blijvende psychische schade kan oplopen,” aldus de Hoge Raad in het arrest.

Jurist Yme Drost stelt in een reactie dat dit arrest geen symboolpolitiek moet zijn. “Deze bestuursleden gaan verder waar de vereniging Martijn ophield. Zij verheerlijken op hun websites het seksueel contact met zeer jonge kinderen. Op een van de sites staat letterlijk dat ‘het alleen kijken naar foto’s niet illegaal zou moeten zijn, zelfs al is hier geen toestemming van de kinderen voor verkregen’. Dat is in strijd met wat de Hoge Raad heeft verboden. Daarom moet dit een halt worden toegeroepen.” Volgens Drost is het nu aan het OM om een beslissing te nemen over vervolging.

Niet alleen Martijn werd gedwongen te stoppen, ook de politieke partij PNVD, die de drijvende krachten Marthijn Uittenboogaard, Norbert de Jonge en Ad van den Berg hadden opgericht, werd opgeheven nadat het de kiesdrempel voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen niet haalde. De partij wilde de leeftijd waarop kinderen seks mogen hebben verlagen.

Mailinglijst

De bestuursleden verdwenen in de anonimiteit. Maar inmiddels zijn Uittenbogaard en De Jonge weer op diverse sites actief. Uittenboogaard heeft verschillende websites waarop pedofilie aangemoedigd wordt. Onlangs lanceerde hij een mailinglijst voor pedofielen. Volgens de pedo-voorman zijn voor de lijst ‘mensen welkom die het ermee eens zijn dat seks tussen volwassenen en kinderen legaal zou moeten zijn.’

De privacy is gewaarborgd, verzekert Uittenbogaard. Namen, mailadressen en IP-adressen zijn afgeschermd.

Norbert de Jonge runt een online video platform. Daarop staan onder meer interviews met Uittenboogaard, ‘deskundigen’ over pedofilie, en video’s met schaars geklede kinderen de zwemmen, dansen of zoenen met hun ouders.

‘Schokkend’

Marcel Jeninga van de stichting Strijd tegen Misbruik vindt het ‘schokkend’ dat de oud-bestuursleden van Martijn via andere kanalen nog openlijk pedofilie verheerlijken, aanzetten tot een misdrijf en anderen stimuleren kinderen te misbruiken. “Ze gaan gewoon door met wat ze bij de vereniging Martijn deden. Na het verbod van de vereniging zou justitie ze nauwlettend in de gaten houden, maar dat gebeurt dus niet.”

Jeninga strijdt met zijn stichting ook tegen het pedofielenhandboek dat op internet circuleert. Hij vermoedt dat de oud-bestuursleden van Martijn ook achter het handboek zitten en achter het anonieme twitteraccount van het Kinderbevrijdingsfront.

Voormalig lid Martijn doet aangifte tegen Drost


De Amsterdamse jurist Pieter Vleeming zegt dat hij op zijn beurt namens een voormalig lid van Martijn strafaangifte heeft gedaan tegen Drost. Volgens Vleeming heeft Drost zich schuldig gemaakt aan smaad en laster door de suggestie te wekken dat de bestuursleden propaganda verspreiden. Daarnaast beroept Vleeming zich op vrijheid van meningsuiting.

Marthijn Uittenbogaard, oud-bestuurslid van Martijn, zegt dat Vleeming in ieder geval niet via hem aangifte tegen Drost heeft gedaan. “Ik weet van niks, en andere oud-bestuursleden die ik ken ook niet. Die aangifte van Vleeming is niet namens ons gedaan.” Uittenbogaard wil niet reageren op de aangifte die de Stichting Strijd Tegen Misbruik heeft gedaan tegen enkele oud-bestuursleden van Martijn.

(Door: ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden