Aangifte tegen Odfjell om verzwijgen lekkage

Het omstreden Rotterdamse olieopslagbedrijf Odfjell heeft verzwegen dat er in oktober 2009 een groot lek is geweest. Duizenden liters methanol, een uiterst giftige en brandbare stof, zouden zijn vrijgekomen. Dat bevestigde de Rotterdamse milieudienst DCMR dinsdag. De dienst heeft afgelopen vrijdag aangifte gedaan.

Odfjell Beeld EPA
OdfjellBeeld EPA

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aangifte en zegt dat er een onderzoek loopt. Dat moet duidelijk maken of er sprake is van strafbare feiten. Odfjell was niet bereikbaar voor commentaar.

Het actualiteitenprogramma EenVandaag heeft de hand gelegd op een vertrouwelijk rapport van Odfjell. Daarin staat dat het methanol is vrijgekomen tijdens het vullen van een tankwagon. 'Het methanol spuit en klotst uit de wagon. Veiligheidsvoorzieningen zijn onklaar gemaakt, er is druk uitgeoefend op werknemers om onveilig te werken en het incident wordt intern stil gehouden', aldus EenVandaag.

Zwarte lijst
Een van de verantwoordelijken zou inmiddels bij een ander tankopslagbedrijf werken. GroenLinks in Rotterdam wil daarom dat er een zwarte lijst komt met mensen die verantwoordelijk zijn geweest voor grote veiligheidsrisico's. 'Als iemand willens en wetens sjoemelt met de veiligheid, anderen onder druk zet om onveilig te werken, dan is voor zo'n persoon geen plaats in deze industrie. Deze personen horen thuis op een zwarte lijst', laat fractievoorzitter Arno Bonte weten.

Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. De milieudienst controleert extra bij het gedeelte van Odfjell dat nog wel in gebruik is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden