Aangifte tegen basisschool om weigeren kind met Marokkaanse naam

Een ouder heeft aangifte gedaan tegen basisschool De Notenkraker in Zuid. Er zou geen plek zijn geweest voor een kind met Marokkaanse naam, maar toen de scholier zich opnieuw meldde met een Nederlandse naam bleek er opeens wel plek. 

De Notenkraker in de Theophile de Bockstraat in Zuid.Beeld Rink Hof

Volgens de school is er sprake van een misverstand. Denk heeft een spoeddebat aangevraagd over discriminatie op basisscholen. De fractie zal woensdag in de gemeenteraad een motie indienen, waarin het stadsbestuur wordt opgedragen onderzoek te doen naar etnisch profileren door scholen. De partij wil zogenoemde mystery guests inzetten om discriminatie op te sporen. 

Dit middel wordt ook ingezet om horecabedrijven te betrappen bij discriminatie aan de deur. “Het is schandalig wat hier gebeurt,” aldus fractievoorzitter Mourad Taimounti.

De aanleiding is een poging van een ouder met Marokkaanse naam om haar kinderen halverwege het schooljaar op een andere school te krijgen. De school kijkt dan of in de klassen nog plek is.

De ouder meldde zich bij basisschool De Notenkraker in Zuid en vroeg een plek voor twee kinderen, in groep 1/2 en in groep 3. Ze kreeg een afwijzing: geen plek.

Later probeerde ze het nog een keer, voor haar kind in groep 3, maar dan onder een Nederlandse naam. Nu was er ineens wel plek. Ze heeft aangifte gedaan.

Etnisch profileren

Denk, dat de mailwisseling tussen de ouder en de school heeft ingezien, kaart de kwestie aan in de raad. “Hier is duidelijk sprake van etnisch profileren in het basisonderwijs,” aldus Taimounti.

Volgens Antoinette van Zalinge, directeur van de school, is er sprake van een misverstand en niet van discriminatie. Volgens haar was de eerste aanvraag voor twee kinderen, een in groep 1/2 en een in groep 3. In de laagste groep was geen plek, in groep 3 wel. Omdat de administratie dacht dat de ouder dan geen interesse meer zou hebben, volgde de afwijzing.

De tweede aanvraag, onder andere naam, ging alleen over het kind in groep 3.

De aanvragen zijn niet goed afgehandeld, zegt Van Zalinge, omdat ze binnenkwamen op verschillende plekken. Hierdoor zijn twee verschillende antwoorden gegeven. “Dat had niet mogen gebeuren.” Volgens Van Zalinge is van discriminatie geen sprake en is de moeder welkom voor een gesprek en is de leerling welkom in groep 3. “We zijn een heel diverse school met kinderen van 24 nationaliteiten. Afkomst speelt bij ons geen rol. Ik hoop dat we in een gesprek de lucht kunnen klaren.”

Taimounti zegt dat de school liegt. “In de mails aan de moeder schrijft de school duidelijk dat er geen plek is in groep 1/2 en ook niet in groep 3.” Hij zegt veel signalen te krijgen van discriminatie door scholen. “In Amsterdam heerst veel angst een zwarte school te worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden