Aangifte om rubberkorrels op sportvelden

Recycling Netwerk heeft aangifte gedaan vanwege het gebruik van rubberkorrels van oude autobanden op sportvelden.

Beeld anp

Volgens de koepel van milieuorganisaties is het gebruik van korrels slecht voor het milieu, omdat in de buitenste laag van de autobanden zink zit. Dat verdwijnt voor het grootste deel in de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater.

Daarnaast brengen de rubbersnippers ook risico's voor milieu en gezondheid met zich mee doordat ze bijvoorbeeld verwaaien naar bermen en sloten en door andere milieuschadelijke stoffen die vrijkomen uit het rubber, aldus de organisaties.

"Dat is geen goede recycling, maar een overtreding van de afvalwetgeving. Daarom stappen we naar het Openbaar Ministerie," zegt Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk.

Milieu-overtredingen
Volgens het netwerk is in de eerste plaats een aantal bedrijven verantwoordelijk voor deze milieu-overtredingen. "Daarnaast klagen we de terreineigenaren en -beheerders aan voor het tekortschieten bij de aanleg en het beheer van de kunstgrasvelden. En de gemeenten en instanties die belast zijn met controle en handhaving," zegt Van Duin.

Hij stelt dat het ministerie van VROM in 2006 al op de hoogste was van te veel zink in het oppervlaktewater. "Er is toen niet ingegrepen. Er is flink gepolderd over het gebruik van rubberkorrels op sportvelden."

Vorig jaar ontstonden zorgen over rubberkorrels op sportvelden, na een uitzending van televisieprogramma Zembla. Daarin zeiden wetenschappers dat het RIVM nooit goed onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit 'rubbergranulaat' in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Nader onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat de risico's te verwaarlozen zijn, maar volgens Recycling Netwerk geldt dat niet voor het milieu.

Band en Milieu
De belangenvereniging Band en Milieu (BEM) noemt de aangifte kansloos. "Dit is te bizar voor woorden," aldus een woordvoerder van de organisatie. "De ongegronde hetze tegen de korrels gaat maar door. Het ministerie van VROM heeft in 2005 al bepaald dat de korrels geen afval zijn, maar onderdeel mogen uitmaken van kunstgrasvelden. Als de juiste onderlaag wordt aangebracht, bevat de laag ook tien keer zo weinig zink als gemiddeld in drinkwater is toegestaan."

Amsterdam
In Amsterdam was in reactie op de televisie-uitzending door wethouder Eric van der Burg van Sport al besloten dat er geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels meer bij komen in de stad.

Op trainingscomplex De Toekomst van Ajax worden vier korrelvelden vervangen, terwijl SDW uit Nieuw-West aankondigde het op kurk te gaan proberen. Amsterdam telt nu nog 78 kunstgrasvelden met rubberkorrels.

In juni eiste de Europese Commissie strengere normen voor het gebruik van de rubberkorrels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden