Aangepaste school voor blinden en slechtzienden in West

Expertisecentrum Visio opende gisteren zijn school voor blinden en slechtzienden in West, in een speciaal daarvoor aangepast gebouw. ‘We hebben de architect geblinddoekt laten rondlopen.’

De nieuwe school van Visio in West. ‘Er wordt hier echt rekening met je gehouden.’ Beeld Marc Driessen
De nieuwe school van Visio in West. ‘Er wordt hier echt rekening met je gehouden.’Beeld Marc Driessen

Geen kasten op de gang, grote contrasten in kleur en verschil in de ruwheid van tegels. Het valt niet meteen op, maar het nieuwe schoolgebouw van Visio, expertisecentrum voor blinden en slechtzienden, zit vol verborgen hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Maar ook weer niet te vol. “Het moet niet betuttelend worden,” zegt directeur Marcel Janssen. “We bereiden ze immers voor op de maatschappij.”

Er wordt in het nieuwe gebouw al lesgegeven sinds het begin van dit schooljaar, maar gisteren was de officiële opening. Visio heeft vijf scholen in Nederland, waar kinderen van vier tot twintig jaar terechtkunnen. Dat gaat van klassen in het speciaal basisonderwijs tot havo 5. “Het uitgangspunt is zo gewoon mogelijk onderwijs te geven, met extra ondersteuning waar nodig,” zegt Jansen.

Dat betekent dat naast de standaardvakken als taal en rekenen bijvoorbeeld ook oriëntatie en mobiliteit wordt onderwezen, waarin de leerlingen leren zelfstandig van A naar B te komen.

Grote badmintonshuttles

Janssen: “We schenken bijvoorbeeld ook veel aandacht aan vakken als muziek, omdat slechtzienden vaak een enorm goed gehoor hebben. We proberen ook veel met ze te bewegen omdat meekomen met reguliere sporten soms best lastig is voor ze.”

De gymzaal is ook bijna onmerkbaar anders ingericht en afgestemd op zijn gebruikers, met onder meer extra grote badmintonshuttles en zelfs een aangepaste akoestiek, zodat je iemand aan de overkant nog hoort fluisteren.

Geblinddoekt rondlopen

Architect Hans Berger had de opdracht het bestaande gebouw in de Burgemeester Eliasstraat ‘Visiowaardig’ te maken. “We hebben Bert van tevoren geblinddoekt laten rondlopen, zodat hij zich kon inleven in de wereld van een slechtziende. Ook al onze leraren doen dat een keer.”

Verder werden er maquettes gemaakt van het schoolgebouw en de buurt eromheen, zodat leerlingen zich al voelend alvast konden oriënteren. Leerling Romano van Ven (18) voelt zich er nu als een vis in het water. “Er wordt hier echt rekening met je gehouden.”

Later wil hij in de horeca gaan werken, maar voor nu houdt hij zich bezig met zijn hobby: fotografie. Aan de muur hangen zijn landschapsfoto’s. Veel van de geschoten plaatjes hebben een ondergaande zon als middelpunt. “Van ver af zie ik 40 procent. Dat is niet heel veel, maar kleuren vallen me mede daardoor heel erg op. De zon zie ik heel goed.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden