Plus

Aandeelhouders roeren zich weer: Shell moet duurzamer

Shell vond dinsdag opnieuw een deel van zijn aandeelhouders op zijn pad. De druk op het olie- en gasconcern om meer te doen tegen klimaatverandering neemt toe.

null Beeld anp
Beeld anp

1. Wat vragen aandeelhouders van Shell?
Bijna vierduizend kleine aandeelhouders hebben zich verenigd in de 'financiële actiegroep' Follow This. Zij willen dat Shell als grootgrutter in fossiele brandstoffen het voortouw neemt in de omslag naar duurzame energie.

Dat is volgens oprichter Mark van Baal de beste kans die de wereld heeft om op tijd over te gaan op een energiehuishouding die minder broeikasgassen uitstoot.

Follow This heeft daarom dinsdag voor het derde jaar op rij een resolutie in stemming gebracht op de aandeelhoudersvergadering van Shell. Daarin riepen ze de bedrijfsleiding op duidelijke doelstellingen te formuleren om Shell in harmonie te brengen met het Parijse klimaatakkoord, om de opwarming van de aarde tot 2050 onder de twee graden te houden.

2. Wat vindt Shell van deze resolutie?
Shell vindt de resolutie niet in het belang van het bedrijf en ontraadt daarom de resolutie. Shell zegt het Parijse klimaatakkoord al te omarmen. Eind vorig jaar heeft Shell uitgesproken dat het tot 2050 de CO2-uitstoot van de winning én het verbruik van zijn brandstoffen met de helft wil terugdringen. Daarmee zegt Shell zelfs verder te gaan dan Follow This.

Belangrijker is dat Shell zich niet wil binden aan een resolutie die de bewegingsvrijheid van het bedrijf belemmert. Shell wil meebewegen met de vraag naar olie en gas. In de westerse wereld zal de energietransitie sneller gaan, ontwikkelingslanden zullen tot na 2050 aangewezen blijven op fossiele brandstoffen.

Of zoals Shell Nederlanddirecteur Marjan van Loon vorige week schreef: 'Shell kan niet zo snel gaan dat we het contact met de samenleving verliezen. Want dan verliezen we het contact met onze klanten. Geen bedrijf ter wereld kan zich dat veroorloven.'

3. Daarmee was de resolutie op voorhand kansloos, toch?
Klopt. Door de afwijzing door grote stemadviesbureaus was al voor de aandeelhoudersvergadering duidelijk dat de resolutie het niet ging halen.

Net als voorgaande jaren blijken grote beleggers gevoelig voor het argument dat aandeelhouders niet op de stoel van de directie moeten gaan zitten. Daar komt bij dat een aanhang van 75 procent nodig is om een resolutie aangenomen te krijgen.

Maar op voorhand hadden zich ook grote aandeelhouders achter Follow This geschaard. Door bijvoorbeeld de steun van de Church of England, pensioenbelegger Actiam en pensioenfonds PME mocht Follow This erop vertrouwen dat de aanhang hoger zou uitvallen dan de 3 procent van 2016 en de 6 procent van 2017.

4. Dus Shell kan rustig voorwaarts?
Geenszins. De druk bouwt zich op, langzaam maar zeker. De doelen die Shell eind vorig jaar opstelde om de CO2-uitstoot per 2050 met de helft terug te dringen, kunnen daar ook niet los van worden gezien. Geleidelijk zullen meer beleggers afzien van aandelen in fossiele energiebedrijven.

Dit weekend bleek al dat PME niet meer belegt in steenkool. De afwijzing van de resolutie die Follow This vorig jaar indiende, speelt een belangrijke rol bij een rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell, omdat het bedrijf nooit eerder zo hard nee heeft gezegd tegen een oproep iets te doen tegen klimaatverandering.

Shell zal zich geroepen blijven voelen tegemoet te komen aan de druk uit de samenleving, al was het maar omdat het bedrijf bij jong talent niet meer geldt als populaire werkgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden