Aandeelhouder beperkt

DEN HAAG - Het kabinet wil dat beleggers die een belang van minstens tien procent in een bedrijf hebben, melden of zij van plan zijn zich actief te bemoeien met het ondernemingsbeleid.Als zij dit nalaten, lopen zij kans hun stemrecht kwijt te raken in de aandeelhoudersvergadering.

Dit blijkt uit de nieuwe wetgeving die minister Wouter Bos van Financiën ter consultatie heeft voorgelegd aan de beleggingswereld.

Vorig jaar pleitte een adviescommissie onder leiding van Jean Frijns om de grens bij drie procent te leggen. Bos vreest echter dat dit leidt tot te grote administratieve lasten. Daarnaast sluit een drempel van tien procent aan bij de wetgeving die ook in andere Europese landen geldt.

Het kabinet gaf in juni al aan de meeste aanbevelingen van Frijns te willen overnemen om de machtsverhoudingen tussen ondernemingsbestuur en aandeelhouder te verbeteren. Zo moeten aandeelhouders vanaf een belang van drie procent zich openbaar kenbaar maken. Dat was vijf procent.

Frijns kwam vorig jaar met zijn advies nadat activistische aandeelhouders enkele keren in het nieuws kwamen, toen zij hun invloed aanwendden bij ABN Amro en Stork. Zij eisten dat de ondernemingen in brokken verkocht werden aan de meestbiedende koper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.