'Aanbesteden moet beter gaan'

De gemeente zal snel met een plan komen om nieuwe problemen en financiële tegenvallers bij aanbestedingen te voorkomen. Dat heeft PvdA-wethouder Lodewijk Asscher de gemeenteraad gisteren toegezegd.

Jasper Karman
Lodewijk Asscher. Beeld ANP
Lodewijk Asscher.Beeld ANP

De laatste jaren zijn veel aanbestedingen in Amsterdam in financieel opzicht een fiasco geworden. De miljoenen euro's die dat de gemeente heeft gekost, zijn de raad een doorn in het oog, zeker nu de gemeente de komende jaren honderden miljoenen euro's zal moeten bezuinigen.

CDA-raadslid Lex van Drooge: 'Ik heb het nageteld. De laatste jaren zijn bij zeven gemeentelijke diensten dingen misgegaan bij een aanbesteding. Dan gaat het om complexe opdrachten, zoals parkeertoezicht en aanvullend openbaar vervoer, maar ook om grote bouwprojecten, zoals de renovatie van de Oostlijn, die compleet uit de hand is gelopen. De gemeente heeft nu gewoon niet de kennis en de competenties in huis om een aanbesteding goed af te wikkelen.'

Van Drooge diende gisteren een motie in die het college van b. en w. verplicht met een plan te komen om nieuwe zeperds te voorkomen. De gemeente moet wat hem betreft kennis bundelen en beter gebruiken, maar ook juristen inhuren of aannemen die gespecialiseerd zijn in aanbestedingsrecht.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden