Patrick Meershoek. Beeld Artur Krynicki
Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Aan de vleermuisvriendelijkheid zal het in Elzenhagen Zuid niet liggen

PlusPatrick Meershoek

In Buikslotermeer in Noord worden momenteel voorbereidingen getroffen voor de bouw van de wijk Elzenhagen Zuid, met 1800 woningen, een sporthal, een atletiekbaan, twee scholen, een moskee met een cultureel centrum en vier vleermuizenkasten met een vrije aanvliegroute.

Die laatste voorziening komt helemaal op het conto van de vleermuis die de afgelopen jaren een slaapplek had gevonden in het clubgebouw van atletiek­vereniging Atos. Het clubhuis is inmiddels gesloopt om plek te maken voor de vooruitgang.

De atleten hebben er een prachtig nieuw verenigings­gebouw voor in de plaats gekregen, en ook voor de vleermuis – een exemplaar van de soort pipistrellus pipistrellus, beter bekend als de gewone dwergvleermuis – wordt goed gezorgd.

Een dwergvleermuis weegt vijf gram, maar bij de bouw van een woonwijk kan de vliegende wattenbol veel gewicht in de schaal leggen. In het geval van Elzenhagen was het simpel: om de woningen te mogen bouwen, moeten maatregelen worden getroffen om het de beschermde vleermuis naar de zin te maken.

Op de naleving van die regels kijkt de wetgever nog behoorlijk streng toe. Je bent er als stadsbestuur niet met een geschilde appel en de belofte van een leuk vleermuisvrouwtje uit Osdorp. Nee, er moet serieus werk van worden gemaakt.

Dat resulteerde in een heel pakket maatregelen, neergelegd in een plan van aanpak waarmee het stadsbestuur de ambtenaar van dienst heeft kunnen overtuigen van een diep gevoelde verantwoordelijkheid voor het welzijn van de pipistrellus en diens toekomst in het plan­gebied.

Een van de eerste maatregelen is het regelen van nieuwe woonruimte. De vleermuis heeft de keuze uit vier tijdelijke vleermuiskasten die al zijn geplaatst. Als de woonwijk klaar is, worden die vervangen door vier permanente kasten.

Een andere maatregel is de aanleg van een nieuwe vliegroute in de wijk. Langs het kanaal worden om de 7 meter fruitbomen en heesters geplaatst, afgewisseld met speciale vleermuisschermen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen en worden bekleed met klimplanten.

De vleermuisroute is ook bedoeld voor de dieren die de doorsteek maken van het Noorderpark naar begraafplaats De Nieuwe Noorder om voedsel te verzamelen. In het park zit een groep van ongeveer zestig vleermuizen die geregeld gebruik­maken van de vliegroute door de toekomstige woonwijk.

Nee, de dwergvleermuis mag niet mopperen. Dat wil zeggen: op papier. Want deskundigen hebben hun twijfels over het effect van de maatregelen in de praktijk. Meer nog dan aan een plan van aanpak heeft de vleermuis namelijk behoefte aan ruimte en groen. Met elke nieuwe woonwijk, hoe duurzaam ook, wordt die groene ruimte kleiner.

En de dwergvleermuis? Die vindt zijn weg wel. Misschien in Buikslotermeer, waarschijnlijk elders. In het laatste geval krijgen we er met Elzenhagen Zuid een prachtige vleermuisvriendelijke wijk bij. Zonder vleermuis, dat dan weer wel.

Reageren? patrick@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden