Lezersbrief

'Aan de toezeggingen voor het Namenmonument is nooit voldaan'

Margriet van der Helm vindt het kwalijk dat bezwaarmakers van het Namenmonument in het Weesperplantsoen worden weggezet als tegenstanders. 'De gemeente heeft de belangen van de buurtbewoners genegeerd.'

Een visuele weergave van hoe het monument er uit zou komen te zien

Voor de derde keer ondervindt voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) problemen met de locatie die hij door de gemeente krijgt toegewezen voor het Holocaust Namenmonument. Eerst kreeg hij het Plantage Westermanplantsoen, daarna het Wertheimpark en nu het Weesperplantsoen.

De toewijzing van het Weesperplantsoen wordt nu ter discussie gesteld door buurtbewoners, want de toewijzing is opnieuw tot stand gekomen door slecht, want weinig transparant en onzorgvuldig, beleid van de gemeente. Wat ik het kwalijkst vind aan deze zaak is, dat de bezwaarmakers door Jacques Grishaver nog steeds worden weggezet als tegenstanders van het Namenmonument.

Het tegendeel is waar! Het is frustrerend voor de bezwaarden dat zij telkens de woede van Jacques Grishaver over zich heen krijgen, ­terwijl de gemeente de belangen van de buurtbewoners volkomen heeft genegeerd. Bovendien worden het NAC en de bezwaarden nodeloos op hoge advocaatkosten gejaagd.

Tijdens de eerste en enige informatieavond die de gemeente organiseerde voor de buurtbewoners in de Hoftuin over de toegewezen locatie, heeft de voorzitter van stadsdeel Centrum, Boudewijn Oranje, het volgende gezegd:

1. De gemeente Amsterdam toetst het ontwerp en geeft de benodigde vergunningen af wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan.

2. Voor de nieuwe locatie en de ­gestelde uitgangspunten zal een nieuw en passend ontwerp worden gemaakt.

3. Omwonenden en mogelijk verdere belangstellenden zullen geraadpleegd worden over het ontwerp.

Aan deze drie toezeggingen is nooit door de gemeente voldaan. Het grote slachtoffer van het gemeentebestuur is helaas Jacques Grishaver van het NAC, vinden ook de omwonenden. En Boudewijn Oranje heeft een lintje gekregen van de koning.

Margriet van der Helm, voormalig actievoerder van Vrienden van het Wertheimpark

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden