Plus

Aalsmeerse politiek sleept zich gehavend naar de verkiezingen

Zwaar gehavend sleept de Aalsmeerse politiek zich naar de verkiezingen. Aalsmeerse Belangen heeft er helemaal geen zin meer in.

Patrick Meershoek
De ruwe omgangsvormen in de raad waren burgemeester Jobke Vonk-Vedder te veel Beeld Mats van Soolingen
De ruwe omgangsvormen in de raad waren burgemeester Jobke Vonk-Vedder te veelBeeld Mats van Soolingen

Het verkiezingsprogramma was geschreven, maar kan alsnog de papierbak in. Aalsmeerse Belangen doet niet mee aan de verkiezingen in maart voor een nieuw bestuur van Aalsmeer, bevestigt fractievoorzitter Helma Persoon het nieuws dat in het bloemendorp is ingeslagen als een bom.

De lokale partij is er niet in geslaagd goede kandidaten te vinden en van de zes zittende raadsleden heeft meer dan de helft laten weten geen zin te hebben in een verlenging van het politieke handwerk.

Een zware klap voor een politieke partij die sinds het begin van de jaren tachtig een vaste waarde was in Aalsmeer, ook als bestuurspartij.

Voor een analyse is het nu nog te vroeg, zegt fractievoorzitter Persoon die zich ziek heeft afgemeld bij haar bestuur, maar het is helder dat de afgelopen bestuursperiode de fractieleden bepaald niet in de koude kleren is gaan zitten.

"Ik zit er zelf ook doorheen. Zeker een fractievoorzitter heeft grote verantwoordelijkheden. Het offer is eigenlijk te groot geweest."

Harde confrontaties
Aalsmeerse Belangen vormt de huidige coalitie met het CDA. Samen hebben de partijen 12 van de 23 zetels in bezit, een krappe meerderheid die nog wat krapper werd toen enkele weken geleden AB'er Dick Kuin uit de fractie stapte uit onvrede met een onverkiesbare plaats op de concept-kandidatenlijst.

Deze week maakte Kuin in de raadsvergadering bekend varend onder eigen vlag trouw te blijven aan de afspraken binnen de coalitie. Persoon: "Die laatste maanden zingen we wel uit."

De coalitie bleek goed gesmeed, maar zorgde wel voor kwade gezichten in de bankjes van de oppositie. Meteen op de eerste vergadering diende de oppositie een motie van wantrouwen in tegen het zittende bestuur.

"Er is bewust gekozen voor een smalle coalitie om de zittende wethouders uit de vorige periode een baantje te bezorgen," zegt fractievoorzitter Ronald Fransen namens de Progressieve Aalsmeerse Combinatie Tweeduizend (PACT). "Zeker de eerste twee jaar heeft dat geleid tot harde confrontaties in de raad."

Ruwe omgangsvormen
De ruwe omgangsvormen in de raad waren CDA-burgemeester Jobke Vonk-Vedder te veel. Amper twee jaar na haar komst naar Aalsmeer liet ze weten 'in het belang van de burgers' terug te treden.

Fransen vindt dat Vonk de problemen over zichzelf heeft afgeroepen. "Zij was onbekwaam. Vergaderingen gingen door tot diep in de nacht en brandjes werden niet geblust." De opvolger van Vonk, Jeroen Nobel (PvdA), heeft wat dat betreft de raad veel beter in zijn greep. "De fatsoens­regels worden nu gewoon weer in acht genomen."

Nobel kon niet verhinderen dat de Aalsmeerse raad toch weer de aandacht trok met de curieuze kwestie van de doodsbedreigingen aan het adres van raadslid Bram Heijstek. Doodsbedreigingen die later afkomstig bleken van Heijstek zelf.

Identiteitsfraude
De fractievoorzitter van Het Aalsmeers Collectief werd deze zomer veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens identiteitsfraude, smaad en laster, maar nam zijn plek in de raad weer in alsof er niets gebeurd was. "De rechter stelde vast dat Heijstek moet worden behandeld," zegt Fransen. "Dat herkennen we wel."

Het progressieve samenwerkingsverband PACT houdt overigens ook op te bestaan. In de campagne zullen GroenLinks, PvdA en D66 voor eigen succes gaan. Fransen: "Het zal spannend zijn om te zien waar de zes zetels van Aalsmeerse Belangen gaan landen. De partij zat een beetje links van het midden."

Wat Dick Kuin betreft, blijven ze gewoon in het mandje. Het voormalige fractielid werkt aan de oprichting van een nieuwe partij die de opengevallen ruimte moet opvullen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden