Aalsmeer boos over nachtvluchten Schiphol

De gemeente Aalsmeer heeft een brandbrief geschreven aan Cora van Nieuwenhuizen (minister Infrastructuur en Waterstaat) over de nachtvluchten op de Aalsmeerbaan.

ANP/Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

De minister heeft vrijstelling verleend van het verbod op nachtvluchten vanaf de Aalsmeerbaan tussen 1 september van dit jaar en 8 juni volgend jaar. Burgemeester Jeroen Nobel benadrukt in de brief aan de minister dat de gemeente het hier niet mee eens is.

Leefbaarheid
Vooral de woonwijken in het oostelijke deel van Aalsmeer hebben eronder te lijden. "Nergens liggen de woongebieden zo dicht op de baan als hier," schrijft Nobel.

"De leefbaarheid staat al zwaar onder druk. Veel inwoners zien het verbod op nachtvluchten als laatste bastion van rust. Met deze ontheffing wordt hen de zekerheid ontnomen dat zij in elk geval 's nachts van vliegtuiglawaai verstoken zijn."

De gemeente geeft aan veel emotionele brieven van burgers te krijgen over het besluit om weer nachtvluchten in te zetten. Aalsmeer wil dat het ministerie de Luchtverkeersleiding Nederland opdracht geeft de Aalsmeerbaan zo minimaal mogelijk te gebruiken.

De baan werd in de afgelopen jaren al steeds vaker gebruikt. "De afgelopen jaren is het gebruik van de Aalsmeerbaan sterk gestegen tot 101.028 vluchten in 2017," aldus Nobel.

'Vrijstelling noodzakelijk'
Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) wordt de baan 's nachts alleen ingezet bij uitzondering als het bijvoorbeeld slecht weer is. Het gaat naar schatting van LVNL om twee tot vier nachten in de komende negen maanden.

De vrijstelling voor het verbod op nachtvluchten op de Aalsmeerbaan is noodzakelijk omdat de verkeerstoren op Schiphol 's nachts wordt verbouwd en het vliegverkeer dan vanuit de noodtoren wordt afgehandeld.

Deze noodtoren heeft fysieke beperkingen als het gaat om zichtbaarheid van banen. Daarom moet de Aalsmeerbaan incidenteel worden gebruikt.

Oproep aan minister
Maar omdat de LVNL niet verplicht is om zich aan die cijfers te houden, wil de gemeente Aalsmeer dat de minister dit 'oplegt'. "Zij (de bewoners, red.) hebben immers geen enkele zekerheid dat LVNL inderdaad alles in eht werk stelt om inzet van de Aalsmeerbaan in de nacht te voorkomen en zien dit besluit als een vrijhbrief voor LVNL om starts vanaf de Aalsmeerbaan uit te voeren."

Daarnaast gebruikt de burgemeester de brief om aandacht te vragen voor de andere problemen in de gemeente, veelal Schipholgerelateerd. "Inwoners pleiten ook voor een nachtregime op de Zwanenburgbaan." En: "Van een ontwikkeling van de luchthaven in balans met de omgeving is in grote delen van Aalsmeer allang geen sprake meer."

Lees ook: Aalsmeer geteisterd door 500 vliegtuigen in 24 uur

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden