PlusMijn Amsterdam

Aaf Brandt Corstius: 'Watergraafsmeer: zo perfect dat het misschien suf wordt'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Aaf Brandt Corstius.

Aaf Brandt Corstius: 'Iedereen groet elkaar, rijdt op een bakfiets en doet aan recyclen' Beeld Carly Wollaert
Aaf Brandt Corstius: 'Iedereen groet elkaar, rijdt op een bakfiets en doet aan recyclen'Beeld Carly Wollaert

Restaurant

"Café Amsterdam, zonder twijfel. We vieren daar alle verjaardagen en kerstavond. Het is er feestelijk, ze hebben er lekker brasserie-eten zonder poespas, de bediening is goed en het is een ideale plek om mensen te kijken. Je denkt daar echt: hier zitten de leuke mensen van de stad."

Café

"Café Polder in Watergraafsmeer. Je hebt er een soort kasten, oude bedstedes denk ik, waar je heerlijk weggedoken met zijn tweetjes kunt kletsen. Kinderen kunnen er voetballen en er zijn kippen. Een heel fijn buiten dat ik thuis niet heb."

Café Polder Beeld Carly Wollaert
Café PolderBeeld Carly Wollaert

Uitgaan

"Ik ga nooit meer echt uit. De laatste keer dat ik uitgebreid heb gedanst was in juni, op mijn bruiloft. Het feest was in Jeugdland, in het Limonadelokaal waar dj Han Bosman plaatjes draaide en De Biet optrad - dat is de band van de neef van mijn man Gijs. Toen dacht ik: dit zou ik elke week wel willen doen. Misschien een goede markt voor die tent: een vrijdagdisco voor de ingedutte Watergraafsmeerders."

Mijn buurt

"Watergraafsmeer. Een wijk met een sterk 'Where everybody knows your name'-gevoel. Iedereen groet elkaar, rijdt op een bakfiets en doet aan recyclen. Alles is perfect. Zo perfect dat het misschien suf wordt. Maar is dat erg? Een vriend van me noemt het hier altijd de Truman Show."

Kerk

"Ik ben ooit bij een huwelijksceremonie geweest in de Russisch-orthodoxe kerk, toen nog in een woonhuis in de buurt van het Mr. Visserplein. Driehoog en opeens was daar een kerk. Je kon er ook maar met heel weinig mensen in en je moest staan, maar dat hoort zo in de Russisch-orthodoxe kerk. Het was heel intiem. Een Russische trouwceremonie heeft minder speeches en lijkt eerder op een soort opera. Een bijzondere ervaring."

Amsterdam voor kinderen

"Ik snap mensen nooit zo goed die de stad uitgaan 'voor de kinderen'. Je hebt hier alles, behalve veel natuur. Maar iets als Artis Ateliers, dat vind ik zo mooi. Zit mijn dochter op zondagmiddag een sneeuwuil na te schilderen en - heel erg - kan ik lekker een uurtje koffie gaan drinken."

Artis Ateliers Beeld Carly Wollaert
Artis AteliersBeeld Carly Wollaert

Mooiste plein

"Het Kastanjeplein in Oost. Ik woonde er vroeger om de hoek en dacht vaak: als je híér toch kon wonen. Volgens mij zitten er in die panden kunstenaars die door subsidie maar 250 euro huur per maand betalen; de bofkonten. Jaloersmakend. Al heb ik dat van die 250 euro zelf bedacht."

Wil niet dood gevonden worden

"In de kleedhokjes in het De Mirandabad. Die zijn zo naar! In die zin wil ik er liever wel dood gevonden worden. Het is er bloedheet en er liggen van vieze zwarte prutjes die je niet wilt aanraken met je blote voeten. Die smalle gangen met kluisjes, vreselijk! Ik kwam er zelf al liever niet, maar nu ik ook nog twee kinderen moet aan- en uitkleden, pas ik er helemaal voor."

Kleedhokjes in het De Mirandabad Beeld Carly Wollaert
Kleedhokjes in het De MirandabadBeeld Carly Wollaert

Winkelen

"Voor dingen als groente en fruit ga ik naar buurtsuper Helal Et Gida die na een failissement gelukkig weer open is en brood en kaas haal ik bij de Daily Delis.
Op de Middenweg zit Biggles, een kledingzaak voor mannen en vrouwen met een vreselijke naam, maar ik slaag er altijd. Vreemd, want dat heb ik verder nergens."

Dit kan veel beter

"Scooters. Die moeten weg of in elk geval weg van het fietspad. O en ik vind het heel triest dat de Wibautstraat opeens de Knowledge Mile heet. Iconische Amsterdamse straten die belachelijke bijnamen krijgen: dat moeten we niet willen."

Mooi lied over Amsterdam

"Prinsengracht, een oud Klokhuis-liedje, gezongen door Remco Vrijdag. De ene keer vind ik het prachtig, de andere keer vreselijk zijig. Maar dat is eigenlijk altijd zo met liedjes over steden."

Biggles Beeld Carly Wollaert
BigglesBeeld Carly Wollaert

Beste plek om te sporten

"TOS-Actief, de voetbalclub van mijn kinderen om de hoek. Ik had nooit gedacht dat ik een actieve voetbalmoeder zou worden, maar ik ben teamleider en vind alle wedstrijden extreem belangrijk."

Dieren in Amsterdam

"Onze Albert Heijnkat in de Helmholtzstraat. Die kat is echt een begrip in de buurt. Hij slaapt op de pinautomaat omdat die lekker warm is en er is zelfs officieel een bordje bij geplaatst, omdat hij op dieet is en niet meer mag worden gevoerd."

Wil altijd nog

"Als we oud zijn, wil ik met Gijs in een heel klein huisje in het centrum wonen en dan elke dag naar de film met onze Cinevillepas en lekker vaak op onze vele kleinkinderen passen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden